Bencillik ve isteklerin karşılanmaması kişinin şiddet uygulamasına neden olur. 

Şiddetin ortaya çıktığı an onu tarafsızca gözlemlemek gerekir, bu gözlem farkındalığın derinleşmesine neden olur. Negatif duygunun pozitife dönüşmesi ve gerçek, kalıcı değişimin sağlanması için bu duygu reddedilmemeli, mutlak kabulleniş içinde olunmalıdır. Ancak bu şekilde kişi kendini tanıyabilir ve kendi öz doğasına yaklaşabilir. 

Dünya Değişim Akademisinde uygulanan Değişim Sanatı , içsel simya yöntembilimi sayesinde insanın içindeki yıkıcı potansiyel yapıcı güçlere dönüşür. 

Şiddet, hırs gibi negatif,  yıkıcı güçlerden arınmanın, özgürleşmenin ilk adımı, kabullenmek ve gözlemlemektir.

Eğer bir kişi neden şiddet uyguladığının farkına varırsa şiddet merhamete dönüşmeye başlar. Şiddeti gidermek için onu keşfetmek,  neden ve sonuçlarını görmek gerekir. 

Saldırganlık şiddete neden olur, şiddet de saldırganlığa dönüşür. Bu dönüşüm yerine şiddet tekrar merhamete dönüşmelidir. Bu yüzden de her gün içsel simya yöntembilimi uygulanmalıdır. 

Şiddetin nedeni, kıskançlık, hiddet  bencillik, rekabet, korkulardır. Eğer insan içindeki şiddetin dönüşmesini isterse şiddet dönüşür fakat istemediği için bu dinamikler devam ediyor. 

Kendisine şiddet kullanılmasını istemeyen insan, başkalarına rahatlıkla şiddet uyguluyor. Bu da şiddetin artmasına neden olarak kısırdöngü yaratıyor. 

Bencillik devreye girince insan farkında olmadan bile şiddet uygular. Hayatın amacını bulmaya çalışan insan kendi bencil amaçlarını gerçekleştirmek için yaşar. Bu bencil amaçlar da şiddete neden olur  

Önemli olan, şiddeti yok etmek değil dönüştürmektir. Çünkü şiddet yok olmaz. Şiddet yok edilmeye çalışılırsa savaş artar ve şiddet de artar.

Şiddeti merhamete dönüştürerek gerçek zafere erişebilir ve kendi dünyanızı keşfedebilirsiniz.