TBMM

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamuoyunda "tam gün" tasarısı olarak bilinen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı'nın TBMM Genel Kurulu'nda tümü üzerindeki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Üniversitelerde asistan kadrosu açma çalışması yaptıklarını belirten Müezzioğlu, mevcut asistanların mağduriyetini de gidermeye çalışacaklarını, ancak bunun geçmişe dönük olamayacağını söyledi.

Yurt dışında mecburi hizmet yapmayan doktor sayısına ilişkin ellerinde net sayı bulunmadığını dile getiren Müezzioğlu, "Milletvekili yakını var mı bilmiyorum. Türkiye'nin insan kaynağının bu şekilde kalmasına mı razı olacağız, yabancı hekimlere çalışma hakkı verirken bu ülkenin yetiştirdiği insanlara 'ne hali varsa görsün, oralarda kalsın' mı diyeceğiz?" diye konuştu. 

Müezzinoğlu, yurt dışında 2 bin civarında doktor olduğunun söylendiğini ifade ederek, "Bizim de yurt dışından 500-1000 arasında dönmesini beklediğimiz doktor var" dedi.

Belediye hekimlerinin yetersizliği ya da bazı belediyelerde hekim kadrosu olmaması nedeniyle aile hekimlerine defin ruhsatı verildiğini ve iş yükü bindiğini anlatan Müezzinoğlu, havuz oluşturarak nöbet şeklinde düzenleme yapılması konusunda çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Müezzinoğlu, hasta bilgilerinin üçüncü kişilere verildiğine yönelik iddialar hakkında "Hasta bilgilerinin başkasına verilmesi ve satılması yasal değil, doğru değil" diye konuştu.

Türkiye'nin 20 bin uzman hekim açığı olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, hekim açığı olan yerlerde bu tip sorunun 5 yıl daha tartışılacağını söyledi. Müezzinoğlu, pratisyen hekim sayısında her yıl artış olduğunu belirterek, açığın yıllar içinde kapanacağının altını çizdi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi için oylama yapıldı. Başkanvekili Meral Akşener, iki kez yapılan yoklamada toplantı yeter sayısının bulunmaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.