BALIKESİR - Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, geçmiş yıllarda el örgüsü yapan kadınlarda ortaya çıkan el ağrısı ve sinir sıkışması gibi rahatsızlıkların, gelişen teknolojiyle akıllı cep telefonu kullanan gençlerde sık görülmeye başlandığını söyledi.

Şahin, yaptığı açıklamada, teknolojik ilerlemeye bağlı olarak kullanımı yaygınlaşan bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların günümüzde bazı rahatsızlıklara yol açtığını ifade etti.

Bunların başında el, bilek ve dirsek ağrıları geldiğini dile getiren Şahin, "Önceden hepimizin bildiği bir gerçek vardı, örgü el ağrılarını artırıyordu. Elde kireçlenmeye yol açıyordu. Sinir sıkışması ve bunun en fazla görüleni olan Karpal tünel rahatsızlığına neden oluyordu. Örgü yıllar içinde azalmaya başladı. Kırsal alanda ve şehirlerde bu tür ağrılar da azaldı. Teknoloji ilerledi ve el ağrılarında hasta profili değişti." dedi.

Sinir sıkışması gençlerde görülmeye başlandı

Şahin, bugün gençlerde yoğun olmak üzere çocuktan yaşlıya hemen herkesin akıllı cep telefonu kullandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"El ağrılarının görüldüğü hasta profili, gençler olmaya başladı. Nedeni akıllı cep telefonu. Mesaj yazmak, internete bakmak gibi işlemler hızlı ve sık oluyor. Çok yoğun kullanım el ağrılarına yol açabiliyor. En fazla hareket eden birinci baş parmağımız. Burada en etkin hareket noktası, birinci parmak köküdür. Özellikle akıllı telefonun çok kullanımında, bilgisayar kullanımında parmak, bilek ve dirsek ağrıları çok görülüyor. Birinci parmak kökünde 'tendon' denilen bölgede iltihaplar, kist gelişimleri oluşuyor. Sinir sıkışması, Karpal tünel sendromu denilen sorunlar, akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla özellikle gençlerde yaygın görülmeye başlandı."

Bu rahatsızlıkların, geceleri uykudan uyandırabilecek düzeyde ağrılar, üzerinde hafif kızarıklıklar, uyuşmalar şeklinde ortaya çıkabildiğini dile getiren Şahin, "Sabit bilgisayar kullanımında dirsek problemleri de sık görülebiliyor. Klavyeye elinizi koyduğunuzda dirsek masayla temas sırasında sinir sıkışması sıklıkla ortaya çıkabiliyor. Uyuşma, karıncalanma ve ağrı şikayetleri görülebiliyor." ifadesini kullandı.