TRABZON 

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastane enfeksiyonlarının yüzde 20 ile 50'sinin bulaştığı yoğun bakımlarda hijyen önlemlerinin artırılması ile yoğun bakımda akciğer enfeksiyonu bulaşma riskinin düşürülebileceğini belirtti.

Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "hastane enfeksiyonlarının çoğu kaçınılmazdır" görüşünün yanlış olduğunu söyledi.

Aksi ispat edilmediği sürece pek çok hastane enfeksiyonunun, temel enfeksiyon kontrol kurallarına uyulduğu takdirde önlenmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Özlü,"Hastane enfeksiyonları hastanede kalış süresinde uzama, hastalığın ölüm oranında artış, yaşam kalitesinde bozulma, iş gücü ve üretkenlik kaybı, maliyette artış ve hukuki sorunları beraberinde getirmektedir. Yoğun bakıma yatış sırasında enfeksiyon bulaşma riski yüzde 21. Yoğun bakımda 48 saatten fazla kalan hastaların önemli bir kısmında enfeksiyon gelişiyor" dedi.  

Özlü, Türkiye'de yoğun bakımda enfeksiyon kontrolü önlemlerinin daha da artırılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, dirençli hastane enfeksiyonlarının yüzde 20 ile 40'ının sağlık personelinin elleriyle geçtiğine dikkati çekti.