Merhaba Gökhan Bey, öncelikle sizi tanımak isteriz. Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

Mesleğimde 5. Yılımı icra etmekteyim. İlk orta lise öğretimimi Sivas’ta, lisans öğrenimi İstanbul’da, yüksek lisans eğitimimi Ankara‘da yaptım. 

Mesleğinizi seçmenizde etken olan şey nedir? Diyetisyen olmaya nasıl ve neden karar verdiniz?

Mesleğimi seçmem de en büyük etken; “yemek için yaşamamalı, yaşamak için yemeli” sözünü duymamdır. Anladım ki, insan kendi vücuduna nasıl bakarsa vücudu da doğru orantılı olarak cevap vermekte. Ve bu olay beni çok etkiledi. Hangi sebeple olursa olsun doktorların ilk sordukları “ne yiyorsun ne içiyorsun” şeklindeki soruları, sağlık olayında en önemli faktörün beslenme olduğunu anımsattı bana.

Diyet yaparken ‘kesinlikle uzak durmalısınız’ dediğiniz besinler var mı?

Diyet yaparken kesinlikle uzak durmamız gereken besinler aslında yoktur. Tabi bir hastalık yok ise. Mesela şeker hastası olan biri tatlı ürünleri tüketemez ya da tansiyonu olan birisi tuz tüketemez, turşu yiyemez. Ama sağlık problemi yok ise ölçüsünü iyi ayarladığı sürece tatlısını da tuzlusunu da her şeyi yiyebilir. Çünkü vücudun tuza da bazı durumlarda tatlıya da ihtiyacı vardır.

“Su tüketimi çok önemli”

Kadınların en çok şikâyet ettikleri bir durum olan ‘istediğim bölgeden kilo veremiyorum’ sorunu için neler söylersiniz? Bunun çözüm yolları neler olabilir? Önerileriniz nelerdir?

Kadınların bölgesel kilo sorunu olarak adlandırdıkları vücut yağlanmalarını aslında çözmek mümkündür. İlk faktör insanın kendi vücudunu tanımasıdır. Yani nasıl bir hayat tarzı sürdürdüklerinde nasıl bir vücut yapısı oluşabiliyor, bunu bilmek gerekiyor. Mesela bazı kadınlarda çok hareket vardır ama beslenme şekillerine dikkat etmezler. Bazıları ise beslenmelerine çok ama çok dikkat ederler lakin fiziksel aktiviteleri yoktur. En önemlisi sistemli bir şekilde beslenme düzeni oluşturmaktır. Gün içerisinde alınan besinler belirli saat aralıklarında yayılmalıdır. Su tüketimi çok önemlidir. Vücuttaki su dengesi kurulmaz ise vücutta bölgesel yağlanmalar kesin olacaktır.

İnternette satılan bitki çayları veya ilaçlar için neler düşünüyorsunuz? Gerçeklik payı olabilir mi? İşe yarayabilir mi?

Şunu unutmayalım ki her ilaç vücutta bir etki bırakır. Dikkat edersek her ilaçta yan etkiler başlığı altında satırlarca maddeler yazmaktadır. Hiçbir ilaç tek başına bir bireyi zayıflatmaz, en fazla vücutta birikmiş olan ödemi atmaya yardımcı olur. O da bir noktaya kadar. Bitki çaylarına gelinecek olursa; asitli içecek yerine bir fincan yeşil çay ya da narçiçeği çayı içilebilir. Ama tekrar söylüyorum, insanın kendisini sağlık durumunu bilmesi gerekir. Her duyulan ilaç alınmamalı tüketilmemelidir.

“Sağlığınızdan olmayın”

Gerçekten kilo vermek isteyen birine neler yapmasını, nasıl bir yol izlemesini önerirsiniz?

Gerçekten ve sağlıklı kilo vermek isteyen birisinin ilk başta yapması gereken kan tahlili yaptırıp sağlık taramasından geçmesidir ve ona göre beslenme programı oluşturulmalıdır.  Kulaktan dolma bilgiler ile hazır diyetler yapılarak yağlardan kurtulmak yerine sağlığınızdan olabilirsiniz.

“Mide ameliyatını doğru bulmuyorum”

Mide ameliyatı ile zayıflamayı doğru buluyor musunuz? Sizce aşırı kilolu olanlar için tercih edilmesi gereken bir çözüm mü?

Mide ameliyatı ile zayıflama durumunu yanlış buluyorum. Çünkü yapılan bu cerrahi operasyonlar vücutta kalıcı sıkıntılara yol açabiliyor. Besinlerin emilimini bozmakla beraber vücudun dengesi bozulur. Mide zaten zamanla genişleyen bir organımızdır. Yani ameliyat ile verilen kilolar zamanla tekrar geri alınacaktır. Bu kaçınılmaz bir durum.

Sizden yardım almak isteyenler, size nasıl ulaşabilirler?

Yardım almak isteyen ve merak ettiklerini sorup danışmak isteyenler [email protected] adresime mail atabilir ya da sosyal medyadan “uzman_diyetisyen_gokhan_elbay” uzantısı ile bana ulaşabilirler.

Son olarak gazetemiz okuyucularına neler söylemek istersiniz?

Değerli okuyucularımıza tavsiyem; sağlıklarının kıymetini bilmeleri, kıymetinin bilmekle kalmayıp sağlıklarını korumalarını zayıflayayım derken sağlıklarından olmamaların tavsiye ediyorum. Unutmamalıyız ki herkesin nasıl parmak izi farklı ise beslenmeleri de yaptıkları diyette farklı olmalıdır. Sağlık ve mutluluklar diliyorum.




Röportaj: Yağmur Tanyıldız