ERZURUM - Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı, yaptığı açıklamada, 3-9 Kasım tarihlerinin Organ Nakli Haftası olduğunu anımsatarak, organlarını bağışlayan insanlara rahmet dileyerek, onurlu ailelerini saygıyla selamladığını söyledi.

Teknik kapasite arttıkça, organ nakli merkezi olarak farklı hastalıkları tedavi ettiklerini, farklı hastalara nakiller yaptıklarını anlatan Aydınlı, şunları kaydetti:

"Bunların içinde halk arasında 'köpek kisti' olarak da bilinen 'alveolar ekinokok' hastalığı var. Tam karşılamıyor ama 'köpek kisti'nin bir çeşidi olarak kullanılıyor. Normalde vahşi hayvanlar doğaya bırakıyor, köpeklere bulaşıyor. İnsanlara da bu ağız yoluyla bulaşıyor. Soğuk bölgeleri seven bir hastalık. Kanada'da, Orta Avrupa'da, Alpler'e yakın yerlerde görülüyor. Japonya'da bir adada görülebiliyor. Özellikle kış mevsiminin çetin geçtiği dönemlerde bu hastalık artıyor."

Doç. Dr. Aydınlı, şöyle devam etti:

"Bu hastalıktan dolayı Türkiye'de en fazla karaciğer nakli yapan merkez, Erzurum Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'dir. Hatta literatür taramasına göre, Fransa'dan 14 nakil bildirilmiş ama bizim şu ana kadar sadece bu hastalıktan 18 nakil yaptık ve dünyada en çok nakil yapan merkeziz. Niye önemsiyoruz? Teknik açıdan ciddi sıkıntılı bir hastalık. Bütün kalbe giden damarlar dahil belki tamamını değiştirmek gerekiyor bu ameliyatlarda. Sıkıntılı bir ameliyat ama çok şükür ki çok ileri teknikler kullanarak, başarılı ameliyatlar yapıyoruz."