KOCAELİ - Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin ortaya çıkmasında çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığını belirtti.

Tüm kanserlerin üçte birinin tütün ile ilişkili olduğunu ifade eden Kutluk, "Dünyada her yıl 14 milyon, Türkiye'de ise 165 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Böyle gittiği taktirde sadece nüfus artışının etkisiyle 2030 yılında dünyada kansere yakalanan insan sayısı yılda 22 milyona ulaşacaktır" dedi.

Kutluk, şunları kaydetti:

"Her 100 bin kişide görülen kanser sayısı diye bakıldığı zaman tütün kontrolünün iyi yapıldığı ülkelerde, 1990'lı yılların ortalarından itibaren kanser sayısının azaldığı görülmektedir. Tüm kanserler birlikte ele alındığında tümünden üçte bir oranında korunmak mümkündür. Bunların başında tütün gelmektedir. Tütün en başta gelen kanser yapıcıdır. Akciğer kanseri, gırtlak kanseri, yemek borusu, böbrek, mesane kanseri gibi birçok kanser türünün sebebidir. Bu açıdan tütün kontrolü tüm dünya için vazgeçilmez bir olaydır. Bunların dışında beslenmede aşırı kilo alımından kaçınmak, kalori alımının kontrollü olması, tuz kullanımının makul düzeylerde olması, alkolün sınırlandırılması gibi önlemler beslenme için önem taşımaktadır. Tahıl ve sebzelerin daha fazla tüketilmesi, kırmızı etin sınırlı tüketilmesi gibi konular önemlidir. Ayrıca fiziksel olarak aktif olmak da kanserden korumaktadır."