IĞDIR - Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, turpun ihtiva ettiği vitamin ve mineral madde açısından önemli bir sebze olduğuna dikkat çekerek, bu sebzenin sürekli tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Turp çeşitlerinin vücuda fayda sağladığını ve özellikle kırımızı turpun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Yurt, "Turpta bulunan besin öğeleri doğal hastalık önleyici dediğimiz antioksidan etkilerinden dolayı koruyucu hekimlik açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Turpun halk hekimliğinde çok geniş bir uygulama alanı mevcuttur. Turpta doğal olarak bulunan pigment ve bazı bileşikler vücudumuzun hastalıklara karşı mukavemetini artırarak vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olmaktadır" diye konuştu.

Toplumumuzda sağlıklı olmayı ifade eden " Turp gibi" deyiminden de anlaşılacağı üzereturp ve sağlık arasında yakın bir ilişkinin olduğunu vurgulayan Yurt, şöyle devam etti:

"Her bir gıda maddesinin mevsiminde tüketilmesi çok önemlidir. Her mevsim soframızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak tam bir şifa kaynağıdır. Hastalıklara dayanıklılık ve enerjik olmak, daha kolay kilo kontrolü ve cilt sağlığı açısından turpun tüketilmesi gerekmektedir. Turpta fazla miktarda bulunan mineral maddelerden potasyum, kalp kası dahil kasların düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Potasyumca zengin sodyumca fakir gıdalar sağlık açısından önem kazanmıştır. Özellikle fazla sodyum ile yüksek kan basıncı arasında bir bağıntı mevcuttur. Turp, glisemik indeksi düşük kan şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Lif içeriği yüksek olduğu için kan kolesterolünü azaltıcı, kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağlayıcı etkilere sahiptir. Düşük kalorili olduğundan diyet yapanlar için önemli bir yere sahiptir."

"Turp kışın vitamin deposu görevini görüyor"

Turpun kışın vitamin deposu görevi gördüğünü belirten Yurt, şunları kaydetti:

"Çin turpu ya da karpuz turp olarak bilinen turp çeşidi, içi beyaz dışı kırmızı olarak bilinen turpun tam zıttı renklere sahiptir. Dış rengi yeşilden beyaza doğru farklılık gösterip iç rengi kırmızıdır. Meyvesi sulu, gevrek ve hafif tatlı yapıya sahiptir. Normal turplara göre soğuğa daha dayanıklıdır. Kışın vitamin deposu olarak kullanabileceğimiz bu sebzeyi sadece yemeklerin yanında değil ara öğünlerde kış karpuzu şeklinde tüketebiliriz. Turp, turpgiller familyasındaki diğer sebzelerde olduğu gibi vücudun iyot emilimini azaltır. Haftada 3-4 defadan daha sık turp yiyen kişilerin iyotlu tuz kullanmaları gerekmektedir."