İSTANBUL

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy, hava sıcaklığının düşmesinin bazı sağlık sorunlarıyla mücadele edenler için daha ciddi tehlikelere yol açabileceğini belirterek, oluşabilecek sorunları önlemek için kalp-damar hastalarının soğukta dışarı çıkmamasını önerdi.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, soğuk havada bacak damarlarında tıkanıklık olanların kendilerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğine işaret etti.

Damarların önemli özelliklerinden birinin, sıcakta ve soğukta gevşeyip, kasılması olduğuna dikkati çeken Aksoy, "Bu nedenle hamam veya sauna gibi sıcak bir yere girdiğimizde yüzümüz kızarıyor ve soğukta rengimiz soluyor. Soğuk havalarda damarlarımız kasıldığı için ilgili bölgenin kanlanması azalıyor. Kalp-damar hastalarında soğukta gelişen en önemli sıkıntı da bu aşamada ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Özellikle bacaklarında damar tıkanıklığı olanların çok dikkatli olmalı"

Prof. Dr. Aksoy, bu hastaların, soğuğa maruz kalınca damarlarının kasılarak iyice daraldığını, bu nedenle de kalbin veya bacakların beslenmesinin daha da bozulduğunu aktararak, "Hava sıcaklığının düşmesi bazı sağlık sorunlarıyla mücadele edenler için daha ciddi tehlikelere yol açabilir. Özellikle bacaklarında damar tıkanıklığı olanların çok dikkatli olması gerekir. Bu nedenle kalp-damar hastalarının mümkünse soğukta dışarı çıkmamaları, eğer dışarı çıkmaları mutlak gerekliyse tedbir almaları önemlidir" ifadelerini kullandı.