KARAMAN - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, oldukça yavaş sindirilen, yavaş kana geçen ve kan şekerini ani yükseltmeyen, uzun süre tokluk hissi veren bulgurun özellikle ramazan ayında sofradan eksik edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Sayaslan, yaptığı açıklamada, bulgurun, buğdaydan üretilen en değerli gıdalardan olduğunu söyledi.

"Obeziteye karşı koruyor"

Sayaslan, buğday bulgura dönüşürken hiçbir kimyasal işlemden geçmediğini, aksine daha değerli bir ürüne dönüştüğünü dile getirerek, şu bilgileri aktardı:

"Buğday bulgur olurken önce haşlanıyor. Kabukta bol miktarda olan vitamin, minarel ve fitokimyasallar suyla merkeze itiliyor. Un yaparken atılan değerli bileşenler, bulgur üretiminde iç kısma taşınmış oluyor. Bu yüzden bulgur, buğdaydan yapılan diğer ürünlerden daha değerli bir ürün. Oldukça yavaş sindirilen, yavaş kana geçen ve kan şekerini ani yükseltmeyen, uzun süre tokluk hissi veren bulguru özellikle ramazan ayında soframızdan eksik etmemeliyiz."

Bulgurun, diyabet hastaları için daha uygun bir gıda olduğunu, özellikle ramazanda mutlaka sofralarda yer alması gerektiğini anlatan Sayaslan, "Bulgur gibi glisemik indeksi düşük gıdalar, yavaş yavaş salınıp, obeziteye karşı da koruyor." dedi.