İZMİR

Beyin hücrelerinde geçici "anormal elektrik oluşması" nedeniyle ortaya çıkan ve halk arasında "sara" olarak bilinen epilepsi hastalığının en dirençli türü, göğüs boşluğuna takılan pille tedavi edilebiliyor.

Yıllarca ilaç kullanmasına rağmen nöbet sıklığında ve şiddetinde azalma olmayan epilepsi hastaları, beyne kısa aralıklarla elektrik akımı gönderen pilli sistem sayesinde nöbetlerinden kurtuluyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Beyin ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, epilepsi nöbetlerinin herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiğini ancak genellikle genç ve yaşlılarda etkili olduğunu belirterek, bu nöbetlerin insan yaşamını olumsuz etkilediğine işaret etti.

Bu hastalıklara karşı çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulandığını, bunlardan birinin de halk arasında "pil" tedavisi olarak bilinen "Vagal Sinir Stimülasyonu" olduğunu anlatan Kaptan, bu yöntemin genellikle ömür boyu çoklu ilaç kullanmalarına rağmen nöbet sıklığında veya şiddetinde azalma olmayan durumlarda tercih edilen bir yöntem olduğunu ifade etti.

12 yaşından büyük "dirençli epilepsi" hastalarına uygulanıyor

Kaptan, bu tedavinin, nöroloji takibinde olup çoklu ilaç kullanılarak 2-3 yıl boyunca ilaç tedavisine yanıt alamayan, zihinsel bozukluğu olmayan, 12 yaşından büyük, tetkiklerde beyin tümörü ya da buna benzer bir radyolojik görüntü veya patoloji ortaya çıkmayan ve sara cerrahisine aday olmayan dirençli epilepsi hastalarına uygulanabildiğini kaydetti.

Doç. Dr. Hülagü Kaptan, Türkiye'de sayılı merkezlerde yapılan bu ciddi girişimin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasının büyük şans olduğunu sözlerine ekledi.