ÇORUM

Çorum'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 24 yaşındaki Hatice Şahin'in organlarının bağışlanması sonrası Ankara'dan gelen ekibin operasyon hazırlıkları, otopsi talebi üzerine son buldu.

Ulukavak Mahallesi'ndeki evinde kahvaltı yaptığı sırada fenalaşan ve ambulansla Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Hatice Şahin (24), yoğun bakım servisinde 20 gündür verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Şahin'in beyin ölümünün gerçekleşmesi sonrası Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Kamuran Koçyiğit, irtibata geçtiği aileyi bağış konuşunda ikna etti.

Sağlık Bakanlığı Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü tarafından görevlendirilen 7 kişilik cerrahi ekip, bu sabah Ankara'dan karayoluyla Çorum'a geldi. Operasyon için gerekli hazırlıkları yapan ekibe, Şahin'in ölüm nedeninin tam olarak belirlenememesi nedeniyle otopsi yapılmasını isteyen cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgen'in kararı bildirildi. Bunun üzerine ekip, operasyon hazırlıklarına son verdi.

Savcı adli vaka olması nedeniyle operasyona izin vermedi

Bunun üzerine Ankara'ya dönmek için yola çıkan ekibin başkanı Doç. Dr. Murat Ulaş, hastane önünde bekleyen basın mensuplarına, "Savcı bey, organ nakline adli vaka olması nedeniyle izin vermedi. Sorularınızı savcı beye sorun"  diye konuştu.

Soruşturma kapsamında incelemelerini hastanede sürdüren cumhuriyet savcısı Bilgen, Ankara'ya hareket eden nakil ekibiyle telefonla irtibata geçerek geri dönmelerini istedi. Yoldan dönen ekibin başkanı Doç. Dr. Ulaş, Bilgen ile görüşmesi sonrasında kararın değişmemesi üzerine tekrar Ankara'ya hareket etti

Hastanenin Başhekim Yardımcısı Dr. İnanç Özel ise alınan kararın, organ naklinin gerçekleşmesinde risk olabileceği nedeniyle iptal edildiğini kaydetti.

Şahin'in ölümünün şüpheli bulunması durumunun nakil sonrası sıkıntı oluşturabileceği kanaatine varılması üzerine naklin iptalinin söz konusu olduğunu vurgulayan Özel, "Süreç durdu açıkçası. Çünkü hastanın ölümünün şüpheli oluşu, ilerleyen süreçte sıkıntı oluşturabilecekti. Savcı beyle yapılan toplantıda, organların alınmasının adli sürece etki edebileceği kanaati oluştu ve savcı bey, organların alınmasını iptal etti" dedi.

Özel, yaşananların yasal bir prosedür olmadığını, herhangi bir şikayetin gündeme gelmesi durumunda ortaya çıkabilecek riskleri ortadan kaldırmak amacıyla bu kararın alındığını vurguladı. 

"Ölüm nedeni belirlenemedi"

Şahin'in rahatsızlığının ve ölüm nedeninin tam olarak belirlenemediğini vurgulayan Özel,  "Beyin ölümü süreci dünden itibaren başlamıştı ve beyin ölümü tamamen gerçekleşti. Makineye bağlı olarak solunum fonksiyonları ve kalp atımı devam ettiriliyordu. Hastanın rahatsızlığı ile ilgili tıbbi net bir bulgusu yok. Ani bir bayılma, ondan sonra da bilinç kaybı ve kalp durması oldu. Makine üzerindeki sonuçlanma bittikten sonra tüm vücut fonksiyonlarının durmasının ardından makine ile ilişkisi kesilecek ve adli tıp kurumlarına gönderilecek" ifadelerini kullandı.

6 kişiye umut olacaktı

Beyin ölümü gerçekleşen Şahin'in, böbrekleri, karaciğeri, pankreası ve kornealarının Ankara'da bekleyen 6 hastaya nakledilmesinin planlandığını vurgulayan Özel, yaşanan iptal karşısında kendilerinin de üzgün olduğunu sözlerine ekledi.

Düğün hazırlıkları yapıyordu

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı bölümü son sınıf öğrencisi Şahin'in geçen ağustos ayında nişanlandığı, bu temmuzda da evlilik planları yaptığı öğrenildi.