İSTANBUL (VHA) - Semiha Hoşbaş,  ana damarı patlamak üzereyken (kalpten çıkan ana damarı )acilen ameliyata alındı. Hem aort damarı hem de aort kapağı değiştirildi.  83. yaşında 2. hayat yüzüne güldü.

Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esat Akıncı ve ekibi tarafından gerçekleştirilen kalp hastalığına ilişkin ölüm riski en yüksek olan ameliyat sonrasında Semiha Hoşbaş’la görüştük. Semiha Hanım, genç olmasam da yaşamayı çok seviyorum. Bu yaşamıma kadar herkes gibi iniş ve çıkışlar yaşadım, mücadele ettikçe de kazanan taraf ben oldum.  Yaşam sürecinde aldığınız her nefesin kıymetini bilenerek yaşama tutunmayı öğreniniz. Çok zor bir ameliyat geçireceğimi Esat Hoca ve Ekibi sayesinde atlatarak sağlığıma kavuştum. Hayat herşeye rağmen çok güzel. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim dedi.

Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esat Akıncı ise kalp hastalıklarındaki en riskli kalp ameliyatına ilişkin şunları söyledi. Hastamız Semiha Hanımın ameliyatı kapak sadece değildi. Asıl sorun aortası patlamak üzere idi. Yani ( kalpten çıkan ana damarı ) yine hastamızda aort anevrizması ve ileri aort kapağı yetmezliği vardı. Hem aort damarı hem de aort kapağı değiştirildi. Kendisine, Benthall ameliyatı yapıldı. Bir insanın geçirebileceği en büyük ve zor ameliyatlardan biridir. Hastamızın sağlık durumu gayet iyi, başarılı bir operasyon oldu dedi.

Prof. Esat Akıncı, Semiha Hanım hikayesinde, bize göğüs ağrısı ve kalp yetmezliği şikayetleri ile başvurdu. Yapılan kısa efor da halsizlik, dermansızlık, nefes darlığı hissettiği gözlendi. Yapılan tetkikler sonucunda, kalpten çıkan ana damarda damarın ileri derecede genişlediğini, normalde 2,5 - 3 cm olması gereken damarın 7 cm ulaştığını tespit ettik. Yine aort kapağında ciddi kaçak yani bizim tıp dilinde 4. Dereceye  (ileri aşama )ulaşmış kaçak, kalpte büyüme tespit edildi. Tabi an itibariyle de ameliyat riskli oldukça yüksekti. Çünkü yaş itibariyle, Semiha Hanım 83 yaşında kilolu bir bayandı, artı daha önceden de bir kalça operasyonu geçirdiği içinde hareket zorluğu çekiyordu. Ancak ileri derece deki aort darlık sebebiyle aort anevrizması sebebiyle mutlaka ameliyat olması gerektiğini ailesiyle paylaşarak, hastamızı gerekli tetkikler sonrasında ameliyata aldık. Benthall ameliyatı dediğimiz aort kapağının ana aort kapağının beyin çıkışlarına kadar tamamen değiştirilmesi ameliyatı olan, Benthall ameliyatı kalp cerrahisinin en zor ameliyatlarından birisidir. Zaten ameliyatı gerçekleştirirken aort damarının patlama üzere olduğunu gördük, ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik. Ameliyatın ertesi günü hastamız ayağa kalkabilir duruma geldi. Kalp fonksiyonları gayet iyi kalp açısından bir sorun yok, hastamız düzenli olarak kontrolleriyle takibi yapılacaktır.
Benthall hastalığının belirtilerinde, hasta göğsünde ağrı hissedebilir. Kan basıncı yükseldiğinde ağrı hissi verebilir. Eforda göğüste ağrı hissedebilir. Onun dışında pek belirti vermez.  Ama bu aort genişlemesi genellikle kapağı da sirayet eder ve kalp yetmezliğine sebep olduğu içinde, kalp yetmezliği daha ileri dönemde ortaya çıkan bulgulardır.
Genetikle bağlantısı var mıdır?
Büyük oranda genetiktir. Aileden geçişlidir. Mesela marfan sendromu denilen anevrizma tipi vardır. Genetik geçişli bir hastalıktır ve ileri tiplerinde bütün aort damarlarının genişlediğini görürüz ki,  biz bu marfan sendromu’ndan dolayı çok fazla hastayı ameliyat ettik. Aort değişik kısımlarını değiştirdik. 3 tane hastada da bütün aort kısmını değiştirdik.
Teşhisi konulan hastanın hemen ameliyat olması gerekiyor mu?
Her anevrizma her aort genişlemesi ameliyat demek değildir. Çıkan aorta da (kalpten hemen çıktığı noktada ) eğer erkeklerde 5.5 cm kadınlarda 5 cm üzerindeyse ameliyat önerilir. Çünkü 5.5 cm üzerine çıktığında 5.3 cm lere düştüğü sayılar da  literatüre göre,  ameliyat şarttır.  5.3 cm üzerine çıktığında 1 yıl içerisinde bu hastaların yaklaşık  %30’una yakının damarı patlayarak  hayatlarını kaybediyorlar. 7 cm çıktığında da % 50 den fazlasında aort , 1 yıl içerisinde,  aortta patlama yırtılma olabiliyor. Hastane şartlarında olsa bile
bunları yaşayan hastaların  % 95 i maalesef ki hayatını kaybediyorlar.

Kadınlarda mı erkeklerde mi daha sık görülüyor?
Oran olarak erkeklerde daha sık görülmektedir. Ameliyat riski normal bypass ameliyatlarından daha riskli bir ameliyattır. Kalp ve Damar Cerrahisi olarak bu ameliyatları en çok yapan ekiplerden birisiyiz.  Şimdiye kadar yaptığımız bu tür ameliyatlar belirttiğim gibi çok riskli olsa da çok şükür şimdiye kadar olumsuzluk yaşamadık diyebilirim. Benthall  ameliyatının Dünyadaki riski  ise, %5 tir.
Ameliyat yöntemleri aynımı tek tip mi?
Değişik ameliyat yöntemleri var. Kapak korucu ameliyatları, kapağın değiştirildiği ameliyatlar var. Ama genelde bu bölgede yapılan kısımda kalp çıkışındaki anevrizmalar açık kalp ameliyatı diye tabir ediliyor. Göğüs boşluğunda olan anevrizmalar da yani beyin damarlarından sonra oluştuysa bunların çoğunun kasıktan girilerek ameliyatsız yöntem greft stend damar stend yöntemiyle, tamir ediyoruz.
Ameliyat tekrarlama riski var mı?
Bu tür yaptığımız ameliyatlarda o bölgede tekrarlaması mümkün değildir. En kalıcı çözüm ameliyattır.
Benthall ameliyat öncesi ve sonrası nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Tansiyon kontrolü önemli, bu tür hastalarda vücudun başka yerlerindeki damarlardaki genişleme anevrizma olabiliyor. Onlar için düzenli kontrol yapılmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da sigaradan kesinlikle uzak durmak gerekir. Sosyal yaşamına dikkat ederek, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapması gerekmektedir.
Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esat Akıncı, Benthall hastalığını özetlemek gerekirse, bu hastalık yani anevrizma damarların kalıcı hasar görmesi, büyüyerek genişlemesi ya da balonlaşmasıdır. En sık vücudumuzun en büyük atar damarı olan aorta da gelişir. Zamanla da büyür, genişler ve tedavi edilmezse kişiler hayatlarını kaybedebilirler. Bu tür hastalıklar çoğu kez belirti vermez. Tesadüfen başka rahatsızlık sonucu yapılan tetkikler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Fakat bu aort genişlemesi genellikle kapağı da etkileyerek, kalp yetmezliğine sebep olduğu içinde, kalp yetmezliği daha ileri dönemde ortaya çıkan bulgulardır. Tedavisi mümkün ve kalıcıdır.
Risk grubunda olanlar kişiler ise; yüksek kan basıncı olanlar, son günlerde devam eden karın, bel, sırt ağrıları özellikle de tansiyonla birlikte olanlar, sigara kullananlar, genetik yatkınlığı olan kişiler, 50 yaş üzeri düzenli kontrollerini ihmal etmesinler. Benthall ameliyatı, kalp cerrahisinin en zor ameliyat  türlerinden olup, bir insanın da geçirebileceği en zor ameliyatlarından birisidir. Bu ameliyatı geçiren kişiler 1,5 ay sonra normal hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler. Hep vurguladığım sağlıklı yaşam için spor şarttır.
Teşhis: Hasta hikayesini dinledikten sonra, muayene, anjiyo, eko, tomografi şarttır. Hiçbir şey insan ve sağlık kadar önemli değildir. Kendinizin ve kalbinizin değerini unutmayınız.
(Sumru Aydın)