KONYA - Obez çocuğun uygulanan tedaviye erken ve olumlu yanıt verebilmesi için "İstersen kilo verebilirsin" gibi olumlu cümlelerle motive edip, psikolojik olarak kilo verebileceğine inandırılması gerektiği bildirildi. 

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olan obezitenin vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan enerji metabolizması bozukluğu olduğunu söyledi.

Mevcut tedavi yaklaşımlarının yanı sıra  motivasyon yetersizliğinde sorunun çözümünün zorlaştığını belirten Atabek, psikolojik olarak kendisini iyi hisseden çocuğun daha hızlı kilo vermesinin sağlanabileceğini ifade etti.

- Her kilo hedefine ulaştığında "aferin" deyin

Çocuğun, "evet kilo verebilirsin" gibi olumlu cümlelerle motive edilebileceğini anlatan Atabek, "Çocuğa, gelecekte kilo vermeyi başardığında neler yapacağı sorularak, sağlıklı bir hayat tarzı zihninde canlandırılabilir. Kilo vermeye başladığında planlanan hedeflerine ulaşmakta olduğumuzu söylemek ona 'aferin' demek, doğru yolda ilerlememizi sağlayabilir" dedi. 

 Kısa süreli kilo alımları olsa bile çocuğun arzu ettiği kilolara ulaşacağını düşünmesini sağlamanın engelleri aşmasını kolaylaştırabileceğini dile getiren Prof. Dr. Atabek, evde, okulda ya da çantasında hedeflediği kiloları hatırlatacak işaretler, semboller, objeler ya da notların faydalı olabileceğini aktardı.

- Aşırı kilolu çocuklarda motivasyon önemli

Kilo verirken başarısız olan çocuklara zaman ayırıp, yaşam tarzında hatalı olanları bulup geliştirmesi için çaba gösterilebileceğini, bu durumun çocuğun iradesini güçlendirebileceğini anlatan Atabek, şunları kaydetti:

"Çocuk etrafında kilosu nedeniyle kendisini demoralize edecek sözler duyduğunda onunla konuşmak, duygularını paylaşmak, umut ve sevgi sözcükleriyle moral vermek ruh halini düzeltebilir. Çocuğu negatif etkileyen ortam ve insanlardan uzak tutularak mutsuzluğu azaltılabilir. Çocuğa kilo verebildiğinde neler olabileceği konusunda iyimser mesajlar verilerek rahatlaması sağlanabilir. Bunu kesinlikle başarabileceği, bütün sosyal sorunları da çözebileceği ona sık sık hatırlatılabilir. Ona hedefleri anlatılarak kilo vermeyi başardıkça ödüller verilebilir. Bunların sonunda onunla düzenli aralıklarla sohbet ederek gidişatın sonunda başarının hazzı ve mutluluk gibi duygular anlatılabilir. Aşırı kilolu çocuklarda diyet ve egzersiz programlarıyla motivasyon, uygun kilo hedeflerine ulaşmak için kullanılabilinir."

Atabek, çocuklara doğru yaklaşılırsa çözüme ulaşmanın daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.