Nörolojik rehabilitasyon merkezi sinir sistemi fonksiyonlarını kaybetmiş olan hastalara kaybettikleri fonksiyonları geri kazandırmak amacıyla uygulanan bir tedavi biçimidir. Peki nörolojik rehabilitasyon uygulanırken hastalara neler yapılmaktadır ve nasıl uygulanmaktadır?

 

Nörolojik rehabilitasyon uygulaması hasta, fizik tedavi doktoru, fizyoterapist ve hasta yakını ekip halinde çalışmaktadır. Bu rehabilitasyonda bir yandan hastanın nörolojik rahatsızlığı tedavi edilirken bir yandan da kaybettiği fonksiyonlar geri kazandırılamaya çalışılarak egzersizlere başlanmaktadır. Böylece kasların donması engellendiği gibi kasların zayıflamasının da önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

 

Nörolojik rehabilitasyonda hastalara sadece belirli hareketler yaptırılmaz ya da hastalar sadece cihazlara bağlanarak tedavi edilmez. Bu tedavi sürecinde hastalara toplumla entegrasyon çalışmaları da hastalara uygulanmaktadır. Yine aynı şekilde bu rehabilitasyon sürecinde hastalara grup rehabilitasyonları uygulanarak toplu halde tedavi süreci de yapılmaktadır.

 

Öncelikle kişi kendi yatağında yattığı yerden bir takım kolay egzersizlere başlatılır ve bir süre hasta sadece bu basit hareketleri yapar. Ardından kişi bu basit hareketleri doğru ve düzenli bir şekilde yapabilecek seviyeye ve güce ulaştığı zaman bir üst aşamaya geçilir.

 

Bir üst basamak olan kısım ise hareket tedavisi kısmıdır. Burada hastaya kendisinin yapabileceği hareketler verilerek onları tekrarlaması istenir. Kendisinin yapamadığı hareketleri ise uzman hastaya yaptırarak zamanla bu hareketi yapabilir hale getirmeye çalışır. Hasta hareket kısmında da başarı gösterdikten sonra diğer basamağa geçmeye hazır hale gelir.

 

Bu basamakta ise kişiye kuvvetlendirme egzersizleri verilir. Bu kısımda bir takım elektrik akımı veren cihazlar kullanılarak kişinin kaslarına kuvvet yüklemesi yapılır. Bu kuvvet yüklemesi elektrikli cihazın bağlı olduğu kası vermiş olduğu elektrik şokuyla hızlı bir şekilde çalıştırmasına bağlı olarak yapılır. Sonrasında hastaya yine bir takım cihazlar bağlanarak hastayı yürütmek amaçlanır ve yürüme egzersizlerine geçilir.

 

Hasta tüm bu aşamalarda başarılı bir şekilde ilerlediği takdirde zaten nörolojik rehabilitasyon sürecini büyük bir orandan başarıyla tamamlamış olacaktır.