İSTANBUL

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul'daki sahte içkiden ölümlere ilişkin, "Altı vakamızı ne yazık ki kaybettik, 23 vatandaşımızın servislerde tedavileri devam ediyor. Dokuz hastamız yoğun bakımda entübe şekilde, yani durumları daha ciddi. Beş hastamız esktübe durumda yoğun bakımlarda, 15 hastamızı taburcu ettik" dedi.

Müezzinoğlu, katıldığı "2. Türk Tıp Dünyası Kurultayı"nın ardından gazetecilerin, sahte içkiden ölümlerle ilgili sorularını yanıtladı.

Son günlerde hastanelere metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle gelen vatandaşların olduğunu belirten Müezzinoğlu, bu saate kadar 49 vakanın tedaviye alındığını söyledi.

Mehmet Müezzinoğlu, "Bunlardan 6 vakamızı ne yazık ki kaybettik, 23 vatandaşımızın servislerde tedavileri devam ediyor. Dokuz hastamız yoğun bakımda entübe şekilde, yani durumları daha ciddi. Beş hastamız esktübe durumda yoğun bakımlarda, 15 hastamızı tedavi edip evlerine taburcu ettik. Beş hastamız da 'biz iyiyiz' diyerek kendi istekleriyle hastanelerimizden ayrıldı" diye konuştu.

Yer yer özel hastanelere kendi kayıtlarının içinde bulunmayan müracaatlar da olabileceği doğrultusunda son değerlendirmeleri yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, şu anda görünen ilave bir vakanın bulunmadığını kaydetti.

"Ümit ederim ki bu çerçevede hadiseyi kontrol altına almış oluruz" diyen Müezzinoğlu, bu içkilerin nereden temin edildiği ve geldiği, kimin ürettiği gibi bilgileri Bakanlık olarak bilmelerinin mümkün olmadığını, bunun hizmet alanlarının içinde bulunmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, konuyla ilgili güvenlik güçlerinin bilgilendirildiğini dile getirerek, "Vakaların geldiği alkolü, içeceği aldığı veya kullandığı mekanlarda çalışmaları onlar yapıyordur. İnşallah bu anlamda bizim açımızdan yeni vakalar gelmez. Ama özellikle vatandaşlarımız açısından, öncelikle ucuz diye veya gelişigüzel, bu anlamda tükettikleri her üründe olduğu gibi özellikle alkolde de işin standardını, mutlaka bandrolünü arayacakları bir duyarlılığı göstermeleri gerekir. Şüpheli ortamlardan mutlaka uzak durmalılar. Şüpheli bir ortam veya satış hissettikleri zaman da emniyeti bilgilendirmelerine gerek var" ifadesini kullandı.

Alkol zehirlenmesinin belirtilerine ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, zehirlenme tablosunun kişiye kendi uyarılarını yaptığını söyledi.

Beyin uyuşması, görme bozukluğu, bulantı ve kusma görülebildiğini belirten Müezzinoğlu, "Bunlar onu öyle veya böyle hekime getiriyor. Ama önemli olan bu toksik etkisi olan metil alkollü içeceklerden şüphelenildiği zaman uzak durmak, şüpheyi mutlaka ilgili kurumlara bildirmek ve tedbirli olabilmek herhalde en önemli uyarıcı cümleler olacak" dedi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bir soru üzerine, kriz masasının hangi hastanede kaç hastanın tedavi olduğu, kaçının yoğun bakımda tutulduğu bilgisini kamuoyuna verdiğini ifade ederek, "Hastane yetkililerimizin kriz masasına bilgileri aktarıp, o kriz masasından kamuoyunu bilgilendirmek gibi ilkesel prensiplerimiz var" şeklinde konuştu.