Özel Haber: M. Kemal Sallı

Caddebostan sahilindeki meydanda kurulan standlarda, hem Organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak  amacıyla yapılacak koşu ve yürüyüşe katılacak olanların hem de organ bağışında bulunmak isteyenlerin işlemleri yapıldı. 
Organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen yarışın  ilk etabında,  üniversite öğrencileri ve genç sporcular, Kızıltoprak - Caddebostan güzergahında, yaklaşık 3 km’lik  parkurda yarıştılar. Kadın ve erkek dalında ilk 3 dereceye giren sporculara 2. Etap sonunda madalya takdim edildi.
Organ Bağışı Haftası çerçevesinde ; Medicana Çamlıca Hastanesi önderliğinde yapılan Hayat Kurtarmak için Yarıştayız sloganı ile davetli bürokratlar, hastane yöneticileri, doktorlar, üniversite öğrencileri, nakil olan hastalar ve tüm halk, koşu ve yürüyüş organizasyonunda buluştu .                                                   8 kasım pazar günü Caddebostan Sahil Yürüyüş alanında buluşan davetliler organ bağışının önemine göze çarptı.
Medicana Çamlıca Hastanesi önderliğinde gerçekleşmekte olan Hayat Kurtarmak İçin Yarıştayız etkinliğine; İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Arife Midyat, Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Ümraniye İlçe Sağlık Şube Müdürü Nuran Eraslan, Medicana Çamlıca Hastanesi Genel Müdürü Murat Kaya, Başhekim Op. Dr. Salih Cüneyt Aydemir, Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren yer aldı.   
Koşu ve yürüyüş başta olmak üzere iki aşamadan oluşan organizasyon, Medicana Çamlıca Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Salih Cüneyt Aydemir’in konuşmasıyla start verdi.      
“25 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ İÇİN BEKLİYOR”   
Etkinliğin amacını anlatan Op. Dr. Aydemir, ülkemizde 25.000 kişinin organ nakli için sıra beklediğini ortaya koyarak şu şekilde açıkladı : “Bu hastaların çoğu böbrek nakli için sıradadır. Zira yeterli donör bulunamadığından kalp ve karaciğer nakli bekleyen birden fazla hasta bekleme listesindeyken yaşamını kaybetmektedir. Bu hayatları kurtarmak için ülkemizde de organ bağışı hususunda halkımızı bilinçlendirmeli ve kadavra nakillerinin sayısını arttırmalıyız. Yaklaşık 80 milyon nüfusa sahip olduğumuz düşünülürse senede sadece 300 ile 400 arasında donör çıkması bir hayli üzücü bir tabloyu gözler önüne seriyor.                                                                                     Avrupa’da organ bağışı milyonda 40’lara çıkmışken, ülkemizde bu rakam sadece milyonda 3’tür. Bizlerin bu bilince sahip olmamız yetmiyor. Çevremizi, ailemizi de organ bağışının önemi konusunda bilinçlendirmeliyiz. Onları teşvik etmeliyiz. Hayatını kaybettiğinde dahi başka hayatların filizlenmesini isteyen bilinçli bağışçılar ailelerine bu arzularından bahsetmelidir.      
Son beş senede hastanelerimizde 6.500 beyin ölümü tespit edilmiştir. Bu 6.500 potansiyel donörün yalnızca 1.500’ünde organ nakli için aile izni alınabilmiştir. 
Daha çok sözü uzatmadan hep beraber hayat kurtarmak için koşalım. Sağlıklı bir geleceğe bir adım daha yaklaşalım.” 
Çamlıca Medicana Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan da, basına yaptığı açıklamada organ naklinin ülkemiz açısından, hastalarımızı yeniden hayata döndürebilme açısından ne kadar önemli olduğunu, organ bağışı konusunda bilinçlenmenin yeni yeni hayatlar yeşertmek olduğunu anlatırken şunları söyledi: “Acı olan gerçek şudur; her yıl organ bulamadıkları için hayata veda eden insan sayımız 7-8 bindir. Halbuki organ bağışı konusunda yeterince bilinçlenmiş bir toplum olabilseydik bu insanlarımızın hayatlarını kurtarabilirdik. Bu insanlar organ bulabilseler bizler gibi sağlıklı birer birey olarak hayatlarını sürdürebilirlerdi.   
Organ naklinin şöyle bir özelliği var: ölmekte olan bir insanı, bir ameliyatla, yeniden normal, sağlıklı bir birey haline döndürmek mümkündür. Bugün herhangi bir hastayı ameliyat ediyorsunuz, hayata döndürüyorsunuz, ama o insan hastalıkla mücadeleye devam ediyor. Halbuki organ naklinde kısa sürede aramıza dönebilmekte ve normal yaşantısna devam etmektedir. Maalesef, ülkemizde organ bağışı yetersiz. Bunun en büyük nedenlerinden biri, halkımızda organ bağışı konusunda  farkındalık yaratamamış olmamızdır. Yine hata ya da kabahat sağlık çalışanlarında diyebiliriz. Bu konuda gerçekten daha fazla ve bilinçli olarak çalışmamız gerekmektedir. İnsanlar organ bağışını hayattayken duymamışlarsa, aile içinde konuşmamış ya da bu konuda gerekli izni vermemişlerse,  o acılı anlarda bu konu ilk defa karşılarına geldiğinde,   aile bireylerinin bu isteğe ‘evet’ demeleri çok zor oluyor. Halbuki, yaşarken organ bağışının ne kadar kutsal birşey olduğunu kavrarlarsa, çok verici olan halkımız,öldükten sonra toprak olacak organlarını bağışlayarak, organ bekleyen hastaların yeniden hayata dönmelerini sağlayabilirler.” 
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DİNİMİZ NE DİYOR?
Çamlıca Medicana Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, “Halkımızın organ bağışına gereken ilgiyi göstermemesinin en önemli nedeni, bu konuda dinimizin ne söylediği konusunda yeterince aydınlatılmamış olmalarıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda ne diyor?” şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtladı:
“Ben bu sorunuza bir anektodla yanıt vereyim.. Bizim organ nakli koordinatörümüz acılı bir aileye gidiyor ve ‘yakınınız vefat etti, organlarını bağışlar mısınız?’ diyor. Aile de ilk anda bir yanıt veremiyor, hocamıza sorup size kararımızı bildirelim’ diyorlar. Aile hocaya soruyor, hocaları da organ nakli için icazet veriyor. Daha sonra, koordinatörümüz o hocaya arayıp teşekkür ediyor. Hocanın cevabı: ‘Asıl biz size teşekür ederiz ki, böyle bir iyiliğe vesile oldunuz.’ Diyanet İşleri Başkanlığı zaman zaman bu konuda duyurular yapmıştır. Kur’an-ı Kerim’de de organ bağışına icazet sayılabilecek ayetler vardır; elbette bunu din bilginlerimiz açıklayacaklardır.”
Açılış konuşmalarının peşinden ; üniversite öğrencilerinden ve genç sporculardan oluşan yarışmacıların heyecanlı bekleyişleri ile hakemler tarafından koşuya start verildi. Caddebostan-Kızıltoprak güzergahında 3 km’lik parkurda birbirleri ile yarışan sporcular dereceye girebilmek ve organ bağışına dikkat çekmek için yarış mücadelesi verdi.
Koşunun peşinden süren etkinlik;  davetli bürokratlar, yöneticiler, nakilli hastalar ve tüm halk aynı parkurda yürüyüş gerçekleştirdi. Günün anlam ve önemini ifade eden özel tasarım tişörtleri giyerek gercekleşen yürüyüşe davetli ve katılımcılar tarafından ilgi gösterildi. 
Hakemler tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, kadın ve erkekler dalında ilk 3 dereceye giren genç sporcular sahneye davet edilerek madalyaları takdim edildi. Sporcular altın, bronz, gümüş madalyalarını, Medicana Çamlıca Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan’ın elinden aldılar. Program plaket takdimi ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.
Program sonunda tüm katılımcılara İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından makarna partisi verildi.