ESKİŞEHİR - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Özakyol, karaciğer hastalarının, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminden kaçınması gerektiğini belirterek, bunun özellikle ileri dönem siroz hastalarında ölümcül koma tehlikesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Özakyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karaciğerin, vücut metabolizmasının sağlıklı sürdürebilmesinde büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Karaciğer hastalıklarında ve bunun en ileri hali "siroz"da normal metabolizma işleyişinde bozulmalarla karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Özakyol, bundan dolayı diyet içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Söz konusu hastalarda, et başta olmak üzere protein niteliğindeki maddelerin bağırsak bakterileri tarafından parçalanması sonucu amonyak gibi vücuda, özellikle de beyne zararlı maddelerin açığa çıkabildiğini ve "karaciğer koması" gibi riskli durumlar görülebildiğini dile getiren Özakyol, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı boyunca kırmızı et tüketiminin miktar ve sıklığı artmaktadır. Oysa ilerlemiş siroz hasta grubunda kırmızı et tüketimi haftada bir defa ile sınırlı olmalı, protein ihtiyacı daha çok nohut, mercimek gibi bakliyattan oluşan bitkisel kaynaklardan ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden karşılanmalıdır. Diyete uyulmadığı takdirde özellikle Kurban Bayramı'nda et tüketiminin artmasıyla ileri dönem siroz hastalarında ölümcül olabilecek karaciğer koması gelişebilir."

"Karaciğer koması"nın belirtileri

Karaciğer komasının belirtileri hakkında bilgi veren Özakyol, bu durumun öncelikle uykusuzluk veya sürekli uyuklamayla ortaya çıktığına işaret etti.

Müdahale edilmezse hastanın aşırı sinirli olabileceğine, sözlü ve fiziksel şiddet eğiliminin artabileceğine, çevresindekileri tanıyamayabileceğine ve en ağır tablo olan şuur kapanmasıyla karşılaşabileceğine dikkati çeken Özakyol, "Özellikle Kurban Bayramı'nda ileri dönem siroz hastalarının  karaciğer koması ile hastaneye yatırılmalarında artış yaşanır. Bayram döneminde hastalar diyetlerine dikkat etmeli, et tüketiminin fazla olması durumunda da yakınları tarafından uyku değişiklikleri şeklindekikaraciğer koması öncü belirtileri takip edilmelidir" ifadesini kullandı.

Özakyol, bayramda kırmızı et tüketim miktarının artmasının, karaciğer hastalıkları dışında başka sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Tatlı gıdalar ve hamur işleri sıkça yendiğinden diyabet hastalarında kan şekeri yükselmesi ve koma hali görülebileceği uyarısında bulunan Özakyol, "Ayrıca sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve uygun koşullarda saklanmayan etler yüzünden besin zehirlenmeleri gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceği için dikkatli olunmalıdır" diye konuştu.