ERZURUM - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kan bağışlarının, ihtiyacın yaklaşık yüzde 90'ını karşılama noktasına geldiğini belirterek, "Önümüzdeki yıl 2 milyon 100 bin ünite kan toplayacağız, ondan sonraki yıl, ihtiyacı karşılama noktasında yüzde 100'e ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda kan bağışı konusunda duyarlılığın her geçen yıl arttığını söyledi.

Sağlık Bakanlığının kan bağışı konusunda belirlediği hedefleri birer birer tutturduklarını anlatan Akar, "Şu anda Türkiye'de yapılan kan bağışı, ihtiyacın yaklaşık yüzde 90'ını karşılama noktasındadır. 2005'te 305 bin ünite kan bağışı topluyorduk, geçen yıl itibarıyla bu rakam 1 milyon 865 bin ünite oldu. Önümüzdeki yıl 2 milyon 100 bin ünite kan toplayacağız. Ondan sonraki yıl, ihtiyacı karşılama noktasında yüzde 100'e ulaşmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Kan ihtiyacının süreklilik gösterdiğine işaret eden Akar, şunları kaydetti:

"Kan bağışını özendirmek için önemli çalışmalar yaptık ve bu çalışmaların sonuçlarını aldık. Sistematik bir şekilde 2005'ten beri Türkiye'nin kan ihtiyacını, güvenilir donörlerden, gönüllü bağışçılardan kan toplamak suretiyle gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra da kadınlarımızı özellikle kan bağışına davet ediyoruz. Nüfusumuz arttıkça kan ihtiyacımız da artıyor. Özellikle kök hücre bağışına da insanlarımızı davet ediyoruz. Kök hücre donörü olma noktasında vatandaşlarımızın ilgisini bekliyoruz."

Kan bağışçılarının yüzde 90'ının erkek olduğuna dikkati çeken Ahmet Lütfi Akar, kadın bağışçı sayısını artırmak istediklerini vurguladı.

Yüzde 10 civarında olan kadın bağışçı sayısının yüzde 20, yüzde 30'a çıkarılması gerektiğini anlatan Akar, bunun için özel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.