Kalp kapağı hastalıkları özellikle ülkemizin bulunduğu coğrafyada, gerek yaşam kalitesine, gerekse de yaşamın kendisine karşı ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ölümlerin yüzde 1-2'sini kalp kapağı hastalıkları oluşturuyor. Koroner kalp hastalıklarına eşlik eden kalp kapağı hastalıkları, rahatsızlığın boyutunda ise artışa yol açıyor. Kalp kapağı hastalıkları zemininde oluşan kalp yetmezlikleri, kalp atışlarında düzensizlikler yaşam kalitesinin düşmesinde en büyük etken olarak görülmekte. Yorgunluk, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, bacaklarda şişlik, emboli (pıhtı atması), felç ve ritim problemleri ise kalp kapağı hastalıklarının başlıca belirtileri. Avrasya Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Berk Arapi, "Kalp kapağı hastalıkları ve mitral kapak tamiri" hakkında bilgi verdi.

Kalp kapaklarından bahseder misiniz?


Kalp dört odacıktanoluşur. Sağ ve sol kulakçık (Atrium) ve kulakçıkların hemen altında sağ ve sol iki karıncık (Ventrikül) bulunmaktadır. Sağkulakçık ile sağ karıncık arasında Triküspit kapak, sol kulakçık ile sol karıncık arasında Mitral kapak, sağ karıncık ile Pulmoner arter arasında Pulmoner kapak ve sol karıncık ile aort arasında Aort kapak bulunur. Kapakların görevi kanın tek yönlü akmasını, dolayısıyla kanın geri kaçışını engellemeye yardımcı olmaktır.
Kalp kapak hastalığının sebepleri nelerdir?
Hastalığın en sık nedenlerinden biri genç yaşlarda karşılaşılanbir boğaz enfeksiyonu ile başlayan iltihabi akut romatizmal ateş olarak isimlendirilen hastalıktır. Bunun dışında, kapakların yapısal bozuklukları, kalp boşluklarının genişlemeleri, koroner arter hastalıkları, hipertansiyon, yaşla kapaklarda kalsifikasyonun birikmesi nedenleri arasındadır. En sık Mitral kapak ardından sırasıyla Aort, Triküspit ve Pulmoner kapak etkilenmektedir.

Kalp kapaklarındaki meydana gelen hastalıklar nelerdir?


    •    Kapak Yetmezliği: Kapakçıklar tam olarak kapanmaz ve böylece yalnızca ileriye doğru akması gereken kanın bir kısmı geriye doğru kaçmaktadır.
    •    Kapak Darlığı: Kapakçıkların yeterince açılamaması ve kanın azlığına bağlı şikayetlerle bitlikte ortaya çıkar ve kalp yetmezliğine neden olabilir. Bazı durumlarda aynı kapakta hem darlık hem de yetmezlik olabilir.   

İşte kalp kapakçığı hastalıklarının belirtileri:


    •    Nefes darlığı
    •    Öksürük
    •    Çarpıntı
    •    Ayaklarda şişlik,
    •    Sık sık soğuk alma,
    •    El ve ayaklarda üşüme, morarma
    •    Yorgunluk

Kalp kapağı tamiri mümkün mü?


Kapak hastalığın tedavisi darlık ya da yetmezliğe göre değişebilmektedir. Cerrahi tedavi, kapağın tamiri ya da değişimi şeklinde olabilir. Kapak tamiri kapağın şekli çok bozulmamış, çoğunluğunda yetmezliği bulunan, uygun olan vakalarda ve sıklıkla çocuk sahibi olmamış genç anne adaylarında tercih edilmektedir. Kapak değişimi ise çıkarılan kapağın yerine başka canlıdan (insan, domuz, sığır ) alınan işlem görmüş bioprotez kapak ( yine genç anne adaylarına, 60 yaş üstü hastalara) veya mekanik kapak takılmasıyla gerçekleştirilir.

Hastaların yapması gerekenler nelerdir?


Bioprotez kapak ameliyatı olan hastaların 3 ay boyunca kan sulandırıcı, mekanik kapak ameliyatı olan hastaların ise ömür boyu bu ilacı kullanmaları gerekmektedir.