ANTALYA - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, canlı vericilerin böbreklerini bağışlarken vücutta iz kalması, uzun tedavi süresi ve işe başlamada geç kalma endişesi taşıdıklarını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de canlıdan böbrek almada ''doğal açıklıktan böbrek çıkarma'' yöntemini uygulamaya başladıklarını kaydetti.


Daha önce böbreği, kapalı yöntemle yaptıkları ameliyatla vericilerin kasık bölgesinden 4-5 santimlik bir kesikten aldıklarını bildiren Gürkan, ''Artık dünyada iki ya da üç yerde uygulanan çok özel bir yöntemi uyguluyoruz. Böbreği kadınların normal doğum yolundan çıkarıyoruz. Bu yöntemle vücuda hiçbir kesik atmadan, bütünlüğünü bozmadan böbreği almış oluyoruz'' diye konuştu.

Gürkan, ''Vericilerde operasyona dair hiçbir iz olmuyor. Bu yöntemle vericiler, operasyon sonrası ağrı duymuyor, 12 saatte taburcu oluyor, 3-4 gün içinde de normal yaşamlarına dönüyor. Hastalar uygulamadan gayet memnun'' diye konuştu.