HABER: YAŞAR ŞENYÜZ

‘‘Kim derdi ki bir virüs gelecek dünyayı altüst edecek. Hayat hızla akıp giderken her gün bir şeyler öğrettiği kesin. Belki de bu virüs bize gönderilmiş en büyük mesajdır ne dersiniz? Doğanın dengesini unuttuk, hayatın gerçek anlamını unuttuk, insanlığımızı unuttuk, ölümü unuttuk.’’ Diyor sevgili dostum; Kişisel gelişim uzmanı, Psikolog, Yazar Pınar Erdem. Kendisine evlerde ki insanların bu süreçte psikolojileri nasıl etkilenir diye sorduk ve bütün anlattıklarını noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum.

Her şeyde bir şey vardır

Evde kaldığımız bugünler de corona virüsün insan psikoloji üzerindeki etkisine baktığımız zaman insan hayatını tehdit eden durumların herkeste kaygı ve endişe yaratmasının son derece normal olduğunu düşünüyorum. Evde kalma ve belirsizlik, özellikle panik atağı olanlar ve takıntılı kişilerin bu durumdan daha fazla etkilendikleri kesin.Yani duygusal açıdan etkilenmek için psikolojik rahatsızlığınızın olması gerekmiyor. 

Yani güçlü ve iradeniz yüksek de olsa bu durumdan etkilenebilirsiniz bu çok normal. Takıntıların böyle bir zamanda ortaya çıkması çok normaldir. Özellikle Panik Atak olmak üzere kaygı bozukluğu ve takıntı hastalığı yani OKB tanılı hastaların daha fazla etkilendiği söyleyebilirim. (Obsesif kompulsif bozukluk) en yaygın görülen türü temizlik yapma, aynı eylemi defalarca yapma eğilimi, el yıkama hastalığı ve mikrop kapma endişesi takıntısı. Yani bu hastalar zaten salgının söz konusu olmadığı zamanlarda bile çevrelerinden ciddi hastalıklara sebep olabilecek bir mikrop kaptığı yönünde düşüncelere kapılırlar. 

Durum böyle olunca tüm dünyayı etkisi altına alan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen corona virüs hakkında takıntıların ortaya çıkması doğaldır. Kaygıların arttığı bu kişilerde ise uyku ve dikkat bozuklukları hatta panik ataklar ortaya çıkabilir. Her insan aynı ruhsal dayanıklılık gücüne sahip değildir, bazı insanlar daha hassastır. Bu yapıdaki kişiler corona virüs ile ilgili haberlerden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Evde kalınan bu günlerde kendinizi çok fazla dinlemeyin fobilerinizden uzaklaşarak. Hobilerinize yönelmenizi, spor yapmanızı, yaratıcılığınızı yeni baştan keşfetmenizi tavsiye ederim. Ben bir Psikolog olarak bu dönemde neler yaptım. 

Psikolog kimliğimle, ünlüler ve konusunda uzman arkadaşlarımla canlı yayınlar yaparak motivasyonları yükseltmeye çalıştık. İlk günler Panik Atak, Ansiyete ve Obsesyonlarla nasıl başa çıkarız bunlarla ilgili geniş, geniş bilgiler verdim canlı yayınlarda, tv lerde. ilk bir ay ücretsiz online ihtiyacı olan herkese terapi yaptım. Halen yapmaya devam ediyorum. Geliştirmiş olduğum farkındalık terapisi formülüyle ‘Bir günde Panik Atak’ ve Takıntılarından sonsuza kadar kurtulacağınız terapileri yapıyorum. Çünkü hayat kalitenizi aşağıya düşüren bu psikolojik rahatsızlıktan bir an önce kurtulup sağlıklı yaşama dönmeniz gerekiyor.

Evet bugünlerde uzaktan seveceğiz, sosyal mesafeyi koruyarak,yeni yaşamla yaşamayı öğreneceğiz yada sonu daha vahim olan depresyona gireceğiz.