İZMİR - Türkiye'nin ilk ince bağırsak, dünyada ise ilk kez uygulanan ''kök hücre aşılamalı'' ince bağırsak naklini gerçekleştiren Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Cezmi Karaca, 2003 yılında kurulan merkezlerinde şu ana kadar 15 ince bağırsak nakli gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Opr. Dr. Cezmi Karaca şöyle konuştu:
''Türkiye'de şu ana kadar yapılan ince bağırsak nakil sayısı 20-25'i geçmez. Bunun 15'ini de biz yaptık. Son 6 hastamıza ''kök hücre aşılamalı'' ince bağırsak nakli gerçekleştirdik. Bunlardan 4 tanesi sağlıklı ve yaşıyor. Opr. Dr. Selçuk Kılınç'ın gerçekleştirdiği proje kapsamındaki kök hücre yöntemi sayesinde ince bağırsak naklinde vücudun organı reddetmesi ve ölümlerin daha azalacağına inanıyoruz. Biz daha çok 50 ve daha alt yaş grubuna bu nakili gerçekleştiriyoruz. Yaşaması mümkün olmayan kişilere bunu gerçekleştiriyoruz. Çünkü son basamak olarak bunu değerlendiriyoruz. Eğer bizim yaptığımız bu nakiller olmasaydı o insanlarımız ölmüş olacaklardı.
Şu anda Türkiye'de 4 merkezde ince bağırsak nakil ruhsatı var. Değişik yaş gruplarındaki yaklaşık 2 bin hasta nakil bekliyor. Vatandaşlarımız organ bağışında bulunurken ince bağırsağı çok fazla bilmediği için bunu bağışlamıyor. İstiyoruz ki hayırsever vatandaşlarımız organlarını bağışlasınlar ve nakil bekleyenlere şifa olsunlar.''