Bağışıklık sisteminin sağlığımız için önemi son yıllarda birçok defa anlatılmasına rağmen tam olarakta neler yapılması gerektiği atlanmaktadır. Ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak isteriz.
Nedir bu kadar önemli olan bizi sağlığımızla sınayan BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ?

Bağışıklık Sistemi beyin gibi, bir bilgiyi var olan durum karşısında algılar, sentezler ve gerekli yanıtı verir. Bu özellik vücudumuzda sadece beynimizde ve bağışıklık sistemimizde geçerlidir.
Bağışıklık Sistemi vücudu mikroplara karşı savunan doku ve organlarından oluşur.
Vücudumuzun yabancı ve zararlı mikroplara karşı savaşarak, kendine karşı tamamen zararsız veya en az zararla mücadele ederek sonuçlandır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NE ZAMAN OLUŞUR?

Vücudumuz organlarımız lenf bezi kemik iliği gibi hücrelerimizden oluşur. Yeni doğan bir bebekte bağışıklık sistemi, var olan hücrelerde olduğu gibi anneden gelen bir takım genetik bilgilerdende geçer. Genetik kodlama bağışıklık sisteminin temelidir. 
Annenin bağışıklık sistemini hamilelik durumunda etkendir. Bebeklerde 3 yaşa kadar anca bağışıklık sistemi gelişir. Bu yüzdendir ki 2 yaşa kadar anne sütünün faydaları bağışıklık sisteminin oluşmasında güçlenmesinde her defasında tekrar tekrar anlatılmaktadır. Anne sütünden gelen immunglubinlerin bebeği koruduğu bağışıklık sisteminin güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bağışıklık sistemi çocuklarda yedi yaşına kadar oluşur. Bu evre bağışıklık sisteminin gelişiminde en önemli evredir.

GELİŞME SÜRECİNDE VE SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve oluşması sırasında en etkili hatta ilk sırada iyi bir uyku gelmektedir. Kaliteli bir uykuda serotonin salgısını oluşmasından hormon T lenf hücreleri çok iyi yanıt verir ve böylece karşılaştığı enfeksiyonlara yanıt verir.
Bununla birlikte Güneş ve D vitamini Bağışıklık Sistemini ciddi bir oranda güçlendirir. Bağışıklık sisteminde kişinin stresli olma durumu vücut enerjisini düşürür. Stresli olma durumu immün sistemi alarma geçirir. Normal zamanda ki vücut direncimizle stres veya depresyon, mutsuzluk durumunuzdaki vücut direncimiz bir değildir. Bağışıklık sistemi de buna bağlı olarak stres ve depresyonda olduğumuzda mikroplara ve hastalıklara davet etmektedir. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde diğer bir hususta doğru ve sağlıklı beslenmedir. Bunun içinde vitamin ve mineral yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir. A, C, B6, E vitamin, çinko, kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, havuç, roka, sarımsak, soğan, taze meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi düzenli olarak tüketilmelidir. Bununla beraber süt, yoğurt, yumurta, kefir vücut direncini artırır. Haftada iki kez balık tüketimi, güçlü bir omega 3 kaynağı olan ceviz tüketilmesi vücutta antioksidan açısından destek olur. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde en önemli bir diğer husus ise Oksijendir. Oksijensiz ortam kötü yağların hücre içine yanlış bir şekilde depolanmasına neden olur. Bu nedenle açık havada yürüyüşler yapmak ve Güney’den faydalanmak gerekir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN BAŞLICA DÜŞMANI SİGARA VE ALKOL

Sigara ve Alkol tüketimi bağışıklık sistemine hastalıklara karşı dirençsiz bırakan başlıca başlıca nedenlerden biridir. Tüm organlarda birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Sigara ve Alkol tüketimi vücudun insülin salgılanmasını yok ederek bağışıklık sistemini çökertmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve korumak için sigara ve alkol gibi bağımlılıklarınızdan kurtulun.
Sağlığınız için Bağışıklık Siteminize dikkat edin.
Sağlıklı Günler....

Sağlıklı Yaşam Koçu
Neslihan Baykal Yakışan