SUMRU AYDIN

Avrasya Hospital Dahiliye Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar 

Gizli şeker tedavi edilmez ise ne olur?

Tedavi edilmeyen gizli şeker tıpkı şeker hastalığı gibi sinsice kalp damar hastalığına sebep olur. Bu hastalarda inme, felç, kalp krizi, sağlıklı insanlara göre daha sık görülür. Özellikle yüksek tansiyon hastalarında beraberinde gizli şeker varsa kalp damar hastalığı, görme bozukluğu ve böbrek hastalığı da çabuk gelişir.
Sinir uçlarının tahripolmasına bağlı ayaklarda ve ellerde yanma ve ağrı tedavi edilmeyen gizli şeker hastalarının en sık belirtisidir. Sinir uçlarındaki bu tahribe beğlı ayaklarda özellikle geceleri artan ağrılar görülür. Tedavi edilmeyen hastalarda bu rahatsızlık kalıcı olmaktadır. Gizli şeker hastalığında yemekten 2-3 saat sonra ani şeker düşmeleri ve buna bağlı fenalaşmalar, baş dönmesi ve yemekten sonra uyku hali görülür. Sık acıkmaya bağlı hastalarda hızlı kilo alımı gözlenir.

Gizli şeker nasıl tedavi edilir ve nasıl korunabiliriz?

Gizli şeker genetik olmakla birlikte diyet ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Yaşam tarzı değişiliği yani sağlıklı beslenme, egzersiz, sigaranın kesilmesi ve kilo verilmesi ile bu hastaların %50’sinde şeker hastalığı önlenebilir.