KAYSERİ - Gen Kök Hücre Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Özkul AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin iyi üretim uygulamaları anlamına gelen GMP sisteminde üretime geçtiğini söyledi.

GMP'nin ''güvenilir ve etkili ürün'' üretimi sağladığını belirten Özkul, ''İnsan tedavisi amaçlı hücre üretimi denemesine başladık. Sağlık Bakanlığı'na müracaatımızı yaptık. Bir denetleme ekibi gelerek ruhsat verecek. Bunun ardından ürettiğimiz ürünleri hastalarımıza uygulayacağız. Kök hücre 5 yıl önce ticari değer kazanmaya başladı. Yakında birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak'' dedi.

GMP sisteminin maliyetinin 8 milyon TL olduğunu anlatan Özkul, şöyle konuştu:
'' Kök hücre üretimi, 350 metrekarelik özel bir alanda gerçekleştiriliyor. Bu sistemin sadece aylık elektrik gideri 80 bin lira. Sistemin toplam maliyeti 8 milyon TL. Bu rakam teçhizat ve ekipmanı kapsıyor. İçinde 10 farklı araştırma alanının bulduğu GenKök Hücre Merkezi'nin toplam maliyeti ise 20 milyon avro. Merkezimiz hem gen tedavisinde hücre üretebilen hem de bu ürettiği hücrelerin kalite kontrolünü, rehabilitesini ve paketlemesini yapabilecek, aynı zamanda bu hücreleri hastaya verebilecek altyapıya sahip.''