Şeker hastalığı olmayan bir kadında gebeliğin 5.ayından sonra ortaya çıkan ve doğumdan bir süre sonra şekerin düşmesiyle tanımlanan gebelik diyabeti, anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leyla Ercan, anneden bebeğe geçen yüksek şeker ve ona bağlı bebekte salgılanan insülinin bebek sağlığı üzerindeki etkilerini açıkladı.

Önlemini Almazsanız İleriki Yıllarda
Kalıcı Şeker Hastalığına Yol Açar


Gebelik döneminde ortaya çıkan diyabetin anne sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu açıklayan Dr. Leyla Ercan, riskleri şu şekilde özetledi:
İri bebek doğumuna bağlı derin doğum yırtıkları ve buna bağlı kanamalar
Amnios suyu fazlalığına bağlı erken doğum
Yüksek tansiyon
İri bebek nedeniyle sezeryan doğum zorunluluğu
Annede tekrarlayan idrar yolları ve vajinal enfeksiyonlar
İleriki yıllarda kalıcı şeker hastalığı

Gebelik Şekerinde En Korkulanı,
Anne Karnında Ani Bebek Ölümü Ve Doğum Yaralanmalarıdır


Dr. Ercan, “Gebelik sırasında çıkan şeker, en çok bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. İri bebek doğumuna bağlı yaralanmalar (normal doğumda omuz takılması ve ona bağlı kalıcı kol felçleri ve spastik bebek), kalp hastalığı, anne karnında ani ölüm, doğum sonrası solunum sıkıntısı ve şeker düşüklüğü, uzayan yenidoğan sarılığı gibi ciddi sağlık problemleri yaşanmaktadır.” şeklinde konuştu.

Hangi Gebeler Şeker Riski Altındadır


Birinci derece yakınlarında şeker hastası olanlar
Daha önce gebelik diyabeti geçirenler
35 yaş üstü gebeler
Gebelikten önce kilolu olanlar ve gebeyken fazla kilo alanlar
Daha önce iri bebek doğuranlar (3800-4000 gr üzerinde )
Mevcut gebelikte bebek kilosu ve suyu fazla olanlar
Daha önce sebepsiz ölü doğum yapanlar ve anomalili düşük yapanlar
Şekeri yükselten ilaç kullananlar
Sık idrar yolu ve vajinal enfeksiyon geçirenler
Bu grup gebeler ilk muayenede değerlendirilir. Şeker kontrolü normal çıkarsa tüm bu gebeler ve diğer tüm gebeler 24-28 haftalar arasında gebelik şekeri yönünde 50gr-75gr, gerekirse 100 gr lık yükleme testleri ile kontrol edilmelidir.

Tedavi İçin Diyet ve Spor Önemlidir


Öncelikle diyet ve spor düzenlenir takipleri istenilen seviyeye inmezse ilaç (insülin) eklenir. Gebelik Diyabeti doğumdan 6 hafta sonra giderek kaybolur. Beslenme ve yaşam biçimine dikkat etmeyenlerde ileriki yıllarda kalıcı şeker hastalığı gelişebilir.