VHA - İleri görüntüleme teknikleri, dijital fotoğraflar, metalsiz porselenler, bonding uygulamaları, diş beyazlatma tedavileri, kullandığımız lazerler ve ileri visüel cihazlar biz dişhekimlerine 15-20 yıl öncesine göre çok daha ileri tedaviler yapabilmemize imkan veriyor.

Tedavi olanakları arttıkça dişhekimliği daha detaycı hale gelmiş ve eskiden dünyada başarılamayan bir çok estetik sonuç günümüzde kolaylıkla alınabilir hale gelmiştir.

Porselen Laminalar

Metalsiz porselenlerin kullanılmaya başlanmasıyla Estetik Dişhekimliğinde yeni bir sayfa açıldı. Porselen Laminalar.

Bu teknikte dişin tamamen kesilmesinin yerine, sadece ön yüzü aşındırılıyor ve bu aşındırılan yüzeye hazırlanan Porselen Laminalar yapıştırılıyor. Böylece dişin dörtte üç korunarak yeni bir diş oluşturuluyor.

Oldukça ince çalışmak mümkün. 0.20 -  0. 30 mm gibi inanılmayacak kadar ince hazırlanan laminaların dişe yapıştırıldıktan sonra kırılması neredeyse imkansız.

Bu teknikten, renkleşmiş, aralık , ve çapraşık dişlere sahip olup  ortodontik tedaviyi istemeyen hastalar yararlanabiliyor.

Porselen Laminalardaki felsefe şudur: Dişleri mümkün olduğu kadar az aşındırarak veya aşındırmadan , üzerine dizayn edilen ‘’porselen eklerle’’ maksimum görüntü ortaya çıkartmak.

GÜLÜŞ TASARIMI

Porselen Laminalar nispeten kolay vakalarda tek başına kullanılabildiği gibi, komplike vakalarda yani dişlerin kısa dişetlerinin fazla göründüğü hastalarımızda dişeti estetiğiyle birlikte de kullanılıyor. Burada ne gibi değişiklikler  yapılacağı ve bu değişikliğin  hastada nasıl duracağı önceden hazırladığımız 3 boyutlu maketlerle ( mock- up) prova ediliyor. Final görüntüye karar verdikten sonra da porselen laminalar hazırlanıyor. 

Doğal ve Beyaz Dişler

Beyaz dişler sağlıklı bir gülüş yaratır. Ancak sözünü ettiğimiz tabiki doğal olanı.

Hastalarımızın büyük çoğunluğu, aynı zamanda daha da beyaz dişlere sahip olmak istiyorlar.

Kişinin cilt rengi, dudak yapısı, gülüş kompozisyonu gibi birçok değişken gözönüne alınarak renk tonu kararlaştırılıyor.

Çok beyaz tenli insanlarda olabildiğince açık renk çalışmak gerekirken, buğday tenli veya esmer cilde sahip hastalarımızda aynı etkiyi daha alt tonlarda yakalayabiliyoruz. Sonuç aynı dinamik ve genç gülüş.

(Dişhekimi - Müfit Kursoğlu)