KAYSERİ 
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genom ve Kök Hücre Merkezinde (GENKÖK), kadınlarda ölümcül seyreden yumurtalık (over)  kanserine karşı antikor (bağışıklık proteini) üretildi. 

ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Şakalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite bünyesindeki GENKÖK'te kanser konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Antikorların kanser tedavisinde çok kullanılan yeni bir tedavi yöntemi olduğuna dikkati çeken Şakalar, "Biyoteknolojik bir ürün olan antikorların, dünyada milyar dolarlık bir pazarı var. Biz de ülkemizde kullandığımız antikorların hepsini dışarıdan alıyoruz. Ülkemizde henüz ticari olarak üretilen ve kansere karşı kullanılan bir antikor yok" diye konuştu.

Şakalar, yaklaşık 3 yıl önce TÜBİTAK'tan aldıkları proje kapsamında yumurtalık kanserine karşı antikor üretmeye çalıştıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Laboratuvar ortamında 2 antikor ürettik. Bu antikorların kanser hücrelerince üretilen proteine bağlandığını da gösterdik. Halen bu antikorların kanser hücrelerini öldürüp öldürmediğini test ediyoruz (preklinik çalışma). Sonraki aşamalarda ise fare deneyleri ve klinik çalışmalar yapılacak. Bu antikorları şu açıdan önemsiyoruz; Ülkemizde kanseri hedef alan antikor üretimini başarabildik. Türkiye'de bunu yapabilen az sayıda laboratuvar var, bunlardan biri de biziz. İleride bu antikorların ilaç olarak kullanılabilme potansiyeli var. Ayrıca patenti alınıp ülkemize ekonomik katkı sağlama imkanı da var."