TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi ve Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara kullananlara, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nü fırsat bilerek, kaliteli bir yaşam için sigarayı bırakmaları tavsiyesinde bulundu.

Araştırmaların dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişinin sigaranın yol açtığı çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterdiğini belirten Özlü, ''Bu rakamlar 10 saniyeden daha az sürede bir kişinin sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünü ortaya koyuyor. Ülkemizde ise sigara kullanımı nedeniyle yılda 120 bin civarında kişinin öldüğü hesaplanmakta'' dedi.

Prof. Dr. Özlü, bu rakamların terör, trafik kazaları, yangın, AIDS, alkol, uyuşturucu madde kullanımı, cinayet ve intihar olaylarına bağlı ölümlerin toplamından daha fazla olduğunu vurgulayarak, ''Sigara, küresel olarak en öldürücü salgın hastalıktır. Genç yaşta meydana gelen zamansız ölümlerin yüzde 20'den fazlası sigaraya bağlıdır. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı içmeyenlere oranla yaklaşık 25 kat daha yüksektir. Sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 20-25 yıl daha erken ölmektedir'' diye konuştu.