KONYA - Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Uluslararası toplum, Ebola ile mücadelede daha fazlasını yapmak zorunda. Şu an için daha çok Batı Afrika bölgesinde seyreden bu salgın, diğer ülkeleri de tehdit eder duruma gelmeye başlamıştır" dedi.

Hatipoğlu, Ebola salgınının bilançosu ve diğer ülkeleri etkileme durumuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ebola salgınında virüsün, önceden oluşan aynı enfeksiyon salgınlarının toplamından daha fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olduğunu belirterek, önceki salgınların lokal olarak seyrettiğini ve karantina ile kontrol altına alınabildiğini hatırlattı.

Ebola salgınının yayılmasını engellemek için Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün ilk sırada koştuğunu vurgulayan Hatipoğlu, bu doktorların dünyanın korkuyla izlediği bölgelerde ölümcül risk alarak birçok insanın iyileşmesine yardımcı olduklarını ifade etti.

Örgütün, ölüm oranlarını aşağılara çekmek için büyük uğraş verdiğini dile getiren Hatipoğlu, "Fakat yaptırım güçleri olmadığından istenilen etkiyi gösterememişlerdir. Zaman zaman direnç görmelerine rağmen iyi niyetle ve amatörce çalışmışlardır. Aslında bunlar isimsiz kahramanlardır" diye konuştu.

Salgın, Batı Afrika'nın ekonomisini bozuyor

Hatipoğlu, ilk etapta ciddiye alınmayan Ebola salgınının, yavaş yavaş gelişmiş toplumları da etkiledikçe dikkati çekmeye başladığını vurguladı.

Batı Afrika'dan salgına yakalandıktan sonra tedavi için İspanya'ya getirilen iki misyoner rahibenin tedaviye cevap vermediği için kurtulamadığını anımsatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Bunlara bakan İspanyol hemşirenin de Ebola taşıdığı tespit edilmiştir. Son virüs taşıyıcı Amerikalı Thomas Eric Duncan ve Makedonya'da Ebola şüpheli bir İngiliz hayatını kaybetmişti. Norveç ve Çek Cumhuriyeti'nde de vakalar var. Bu ağır salgın, Batı Afrika bölgesinin ekonomisini bozmaya başlamıştır. Bölge ülkelerinin bu mücadeleyi tek başlarına yürütmelerinin mümkün olmadığı görülmektedir. Uluslararası toplum, Ebola ile mücadelede daha fazlasını yapmak zorunda. Şu an için daha çok Batı Afrika bölgesinde seyreden bu salgın, diğer ülkeleri de tehdit eder duruma gelmeye başlamıştır."

Virüsün hızla ilerliyor olmasının, bu konuda yapılanların hala yeterli olmadığının göstergesi olduğuna işaret eden Hatipoğlu, "Başta Liberya, Sierra Leone, Gine ve Nijerya'da görülen Ebola salgınında ölümler 4 bin 33'e, vaka sayısı ise 8 bin 400'e ulaşmıştır. Bu rakamlar bize Ebola'nın hız kesmediğini ve alınan önlemlerin virüsü kontrol altına almayı başaramadığını göstermektedir" diye konuştu.

Hatipoğlu, bugüne kadar Türkiye'de Ebola vakasına rastlanmadığını açıkladı.

Batı Afrika bölgesinin, eğitimli sağlık personelinin yanında tıbbi malzeme ve laboratuvar hizmetlerine ihtiyacı olduğunu belirten Hatipoğlu, sahra hastanelerinin kurulması ve acil maddi destekte bulunması gerektiğini dile getirdi.