KOCAELİ - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun başkanlığında Diyabetli Çocuklar Vakfı kuruldu.

Prof. Dr. Hatun, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda etkili diyabet tedavisi için kan şekerlerinin günde en az 4 kez ölçülmesi, bunun sonucunda çocuklara yeterli insülin verilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 700 çocuğa Tip 1 diyabet tanısı konulduğunu belirten Hatun, "18 bin civarında çocuk da diyabetle yaşamını sürdürmektedir" ifadesini kullandı. Hatun, diyabetli çocuklar için en önemlisinin, bununla yaşamayı öğrenmeleri olduğunu vurguladı.

Bu çocuklar için diyabet tedavisinin gereklerinin yerine getirildiği bir hayat kurulması gerektiğini kaydeden Hatun, şöyle devam etti:

"Bu bakışı 'Diyabetle arkadaş olmak' şeklinde tanımlayabiliriz. Bu, diyabetle barışık olmayı, onu sürekli bir kaygı konusu haline getirmemeyi, insanın arkadaşlarına özenli davranması gibi diyabetine de özenli davranmasını anlatmaktadır. Çocuklar ya kendilerini bilmedikleri küçük yaşlarda ya da ergenlik dönemi başlangıcında diyabetle tanışır. Diyabetle birlikte büyürler, diyabet büyümelerini, büyüme de diyabetlerini etkiler."

Hatun, Diyabetli Çocuklar Vakfını da diyabetle büyüyerek biri avukat, diğeri çocuk diyabet hemşiresi olan Çağrı Çakıcı ve Ebru Ercanlı'nın da desteğiyle kurduklarını bildirdi.

Diyabetli çocuk ve gençlerin sağlığının geliştirilmesi, bu amaçla oluşturulacak çalışmalar için gerekli kaynağı sağlamayı hedeflediklerini belirten Hatun, şu ifadeleri kullandı:

"Hedeflerimiz, diyabetli çocuklara, gençlere ve ailelere yönelik diyabet eğitimi ve tedavisinde, 'arkadaşım diyabet' felsefesini yaygınlaştırmak için faaliyetlerde bulunmak, toplumda çocukluk çağı diyabetine ilişkin farkındalık yaratmak olarak belirlendi. Günümüzde birçok diyabetli, kendilerine iyi baktıklarında normal bir ömür sürebiliyor. Bütün mesele diyabeti kabullenmek ve gereğini yapmak. Vakfımızın diyabetli kardeşlerimizin yaşamına umut ve iyimserlik vermesini diliyoruz."