ANKARA 

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, her 6 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini, diyabete bağlı 5 milyon kişinin geçen yıl yaşamını yitirdiğini söyledi. 

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artan bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Uluslararası Diyabet Federasyonunun 2015 yılı verilerine göre, dünyada her 11 kişiden, Türkiye'de ise her 6 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu belirten Yıldız, hastaların yarısının rahatsızlığını bilmediğini, bunun da birçok hastalık açısından önemli bir risk taşıdığını vurguladı.

Yıldız, araştırmaların her 10 diyabet hastasından 8'inin düşük veya orta gelirli ülkelerde yaşadığını ortaya koyduğunu aktararak, "Tanı almış ve tanı almamış diyabet hastalarından oluşacak bir ülke, 415 milyon nüfusla Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın 3. en kalabalık ülkesi olur. 2025 yılında bu ülkenin nüfusunun 592 milyona ulaşacağı öngörülüyor" dedi.