Sağlık 1

   KORONAVİRÜS KALP VE DAMAR SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLEDİ?

Kalp ve damar hastalıkları, ülkemizde ve dünyadaki hayat kayıplarının en sık görülen nedenidir. Pandemi süresince farklı merkezlerde yapılan klinik araştırmalar, kalp hastalarında COVİD-19 virüsüne bağlı ölüm oranının normale göre artmış olduğunu göstermiştir.

Aynı şekilde kalp ve damar hastalığı olan kişiler COVİD-19 bulgu ve belirtilerini daha şiddetli yaşamaktadır. Buna bağlı olarak hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacı daha sık olmaktadır. Koronavirüsün direkt toksinlerinin kalp kasına tutunması sonucu kalp kası iltihabı yani miyokardit dediğimiz tablo oluşmakta ve bunun sonucunda hastalarda kalp yetmezliği gelişmektedir. Ayrıca kalbi besleyen damar duvarının, aşırı bağışık yanıt nedeniyle zarar görmesi sonucunda oluşan damar içi pıhtı nedeniyle kalp krizi ve kalp ritim bozuklukları görülmektedir. Koronavirüs nedeniyle akciğerlerde zatüre gelişmesi sonucu kanın oksijenlenmesi bozulmakta, kandaki oksijen düzeyi düşmekte ve bunun sonucunda kalbin iş yükü artmaktadır. Buna bağlı olarak da kalp yetmezliği ve kalp krizi gelişme riski artmaktadır.

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, kalp ve damar cerrahisinden Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur

koronavirüsün damarlarımız üzerine etkilerine dikkat çekiyor;

Virüs enfeksiyonlarında virüsün salgıladığı toksinler; damar duvarının geçirgenliğini arttırmakta, damar bütünlüğünü bozmakta ve bunun sonunda tüm vücudumuzdaki organların (beyin, kalp, bağırsak, pankreas gibi) damarlarında pıhtı oluşumu artmaktadır. 

Bilindiği gibi virüs ve diğer enfeksiyon hastalıklarında bağışıklık sistemi aşırı aktive olabilmekte ve bunun sonucunda sitokin fırtınası dediğimiz vücudumuzdaki tüm organlara zarar veren durum ortaya çıkmaktadır. Bu etkiler sonucunda, boyun (şah) atardamarı ve beyin atardamarlarında pıhtı oluşması sonucu felç gelişebilmekte, bacak atardamarları tıkanarak ayak yarası, gangren oluşabilmekte, el ve ayak parmaklarında morarma oluşabilmektedir.

Özellikle bacaklarda varisleri olan hastalarımızda, toplardamarlarda pıhtı oluşma riski enfeksiyon ile beraber artmaktadır. Derin ven trombozu dediğimiz ciddi toplardamar tıkanıklığı ve buna bağlı Akciğer damarının tıkanması sonucu hayatı tehdit edebilen ciddi durumlar oluşmaktadır. 

Takip ve tedavi aksatılmamalı!

Daha önceden bilinen kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, varis ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkları olan kişiler rutin doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Daha önceden kullandıkları ilaçları kendi kararları ile kesmemeli, mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

Aşağıda belirttiğimiz durumların varlığında, vakit kaybetmeden doktorları ile iletişime geçmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar:

   1) Göğüste yanma, sıkışma, ağrı 

   2) Kol ve sırt ağrısı

   3) Nefes darlığı 

   4) Bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, bayılma

   5) Kol ve bacaklarda ağrı, renk değişikliği, şişme, ısı artışı, yara

   6) El ve ayak parmaklarında renk değişikliği, morarma, şişme, ısı artışı, yara 

Hastaneye başvurmama sonucu, tedavide gecikme yaşanması ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.. Bu nedenle kalp ve damar hastaları şikayetleri başladığında doktorları ve sağlık merkezleri ile iletişime geçerek, erken tanı ve tedavi şansından faydalanmalıdırlar.

Kalp ve damar sağlığı açısından yol haritası nasıl olmalıdır?

1) Doktorunuz tarafından daha önceden belirlenen ilaçlarınızı aynı şekilde düzenli olarak kullanınız. Doktorunuza danışmadan kesmeyiniz.

2) Hareketsiz kalmayın, ev içinde bile olsa düşük tempolu en az 30 dk yürüyün. Böylece hem kalp ve damar sağlığınız daha iyi olacak hem de bağışıklık sisteminiz güçlenecektir.

3) Sağlıklı beslenmeye özen gösterin, ideal kilonuzu korumaya çalışın.

4) Bol su tüketin, alkol ve sigara kullanmayın.

5) Düzenli uyku uyumaya özen gösterin.

6) Mümkün olduğunca stresten uzak durun. Kendinizi rahatlatacak hobiler edinin. 

7) Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyun. Kalabalık ortamlara münkün olduğunca girmeyin.

Sağlık 2

Doğal Kolojen Kelle Paça

Kış aylarında artan hastalıklara karşı doğal kalkan paça ve kemik suyu çorbası. Paça ve kemik suyu çorbalarının içeriğinde kök hücre bulunduğunu belirten Paçacı firmasının Genel  Müdürü Emrah Sünbül , "Paça ve kemik suyu çorbaları kolajen yönünden son derece zengin. Bunlar insan sağlığı açısından çok kıymetli maddeler. Ayrıca bunların ikisi de vitamin deposu" dedi.

kentin meşhur lezzetlerinden olan Maraş paçayı iki yıl süren Ar-Ge çalışmasının sonunda kavanoza koydu. Paçaları internetten satışa sunan, çok büyük talep aldıklarını belirterek, "Maraş paçayı kargo ile dünyanın her yerine gönderebiliyoruz" dedi.

Sağlık 3


Pandemi döneminde omurga sağlığını korumanın 7 altın kuralı

Tüm dünyaya kaos yaşatan Covid-19 pandemisi nedeniyle hepimiz evlerimizdeyiz. Çocuklar, eğitimlerine online olarak evlerinde devam etmekte ve birçok şirketin çalışanları işlerini online olarak evlerinden yapmaktadır. Bu nedenle bilgisayarlar, hayatımızda çok daha fazla yer alıyor hale geldi. Bilgisayar ekranında, bu kadar uzun süre vakit geçirmenin getireceği olumsuzluklardan birisi de fiziksel problemlerin ortaya çıkmasıdır.

Fiziksel problemlerin başında “omurga problemlerinin” geldiğini anlatan Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, şunları söyledi:

“Omurgamız, omur denilen toplam 33 tane kemikten oluşmaktadır ve başımız ile bacaklarımızı birbirine bağlayan köprü görevi görmektedir. Omurların arasında disk dediğimiz yastıkçıklar, bağlar ve etrafını saran kaslar bulunuyor. Bu sebeple, omurgamız hem güçlü, hem de esnek bir yapıya sahiptir. Arkadan bakıldığında dümdüz, yandan bakıldığında ise boyun, sırt ve bel bölgelerinde olmak üzere kavisli bir yapıya sahiptir. Bu kavisler, boyun ve bel bölgelerinde öne doğru (lordoz), sırt bölgesinde ise arkaya doğru (kifoz) denilmektedir. Ancak, uzun süreli bilgisayar başında olmak, bu kavislerin artmasına veya azalmasına neden olabilir. Biyomekanik olarak ortaya çıkan bu değişiklikler, kaslarda aşırı gerilmelere ya da kas spazmı dediğimiz sertliklere yol açabiliyor. Bütün bu değişiklikler, kas ve eklem ağrıları olarak kendini gösteriyor” dedi.

Uzman Fizyoterapist Leyla Altıntaş, pandemi döneminde omurga sağlığını korumanın püf noktalarını anlatarak, şunları kaydetti:

1-Omurga sağlığımız için hareketsiz kalmamamız çok önemlidir. 40 dakikada bir 10 dakikalık molalar vermemiz, omurga sağlığımıza büyük katkılarda bulunacaktır.

2-Bilgisayar karşısında otururken yapabileceğimiz basit düzenlemeler ile, omurgamıza binen yükü azaltabiliriz. Bunlardan bazıları; bilgisayar ekranı göz hizasında olmalı, klavye ve mouse sağa sola dönmeyi gerektirmemeli ve kollar masa üzerinde destekli olmalıdır.

3-Oturduğumuz sandalyenin sırt desteği kürek kemiklerinin altında kalmamalıdır ve bel boşluğunu desteklemek için mutlaka bel yastığı kullanılmalıdır.

4-Gün içerisinde yapabileceğimiz basit egzersizler ile omurgamızı koruyabiliriz. Otururken ayak bileklerimizi kendimize doğru çekip bırakma hareketiyle, kan dolaşımımızı artırabiliriz. Oturma pozisyonunda, omuzlarımızı arkaya doğru dairesel hareketlerle çevirerek, sırt kaslarımızı gevşetebiliriz.

5-Boynumuzu yavaşça sağa sola doğru eğerek, boyun kaslarımıza germe egzersizleri yapabiliriz.

6-Ayakta dik dururken, dizlerimizi karnımıza doğru çekip, bel kaslarımıza germe egzersizi yapabiliriz.

7-Sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek açık havada yapabileceğimiz yürüyüşlerle de, hem vücudumuzdaki genel kan dolaşımının artırılmasını sağlayabilir, hem de omurga sağlığımızı korumaya destek olabiliriz

Sağlık 4

Pastırmacı Tolga’dan çölyak hastalarına müjde 

Eski üsüllerle yapılan artizan sucuk artık rahatlıkla tükeketebilecekler.Kayseri’de günümüzde hala yapımı devam eden KAYSERİ de irişkik diye bilinen ev tipi Dogan bir sucuktur .... içerisinde yöresinden getirilen Doğal baharat ve sarımsaklarla etin kıymetli yerlerinden yapılan ve içerinde hiç bir koruyucu ve kimyevi madde içermeyen  ???? yüz Doğal ve organik sucuktur .artizan sucuk karışımı tamamlandıktan sonra yine doğal bağırsaga doldurularak ortama 5 gün bekletilmelidir artizan sucuk tam olarak bağırsaktaki nemini çekmeden önce soguk bir ortama kaldırılmalıdır ... artizan sucuk Doğal ve katkısız olduğu için raf ömrü diğer fabrikasyon sucuklar gibi değildir ... kurutularak ve hafif eşkitilerek tüketilmesi tavsiye edilir.

Sağlık 5

Hüseyin Cinkir’e  İngiltere'de  Yılın Girişimcisi Ödülü Verildi

20 yıldan uzun süredir saç ekimi, saç tedavileri, estetik cerrahi ve medikal estetik alanlarında İngiltere’de başarılı çalışmalar yürüten Hüseyin Cinkir 2015 yılında, İngiltere Birmingham’da ilk kliniğini açtı ve Este Medical Group markasını yarattı. 2018 yılında, yıllardır beraber çalıştıkları yol arkadaşı Melike Çınkır ile Este Medical Group İstanbul'u hizmete açarak büyüyen başarılarını Türkiye'ye taşıdılar.

Este Medical Group kurucusu Huseyin Cinkir, global bir sorun haline gelen Covid-19 engeline rağmen, yatırımlarına ve hizmetlerine hiç ara vermedi. Bu sayede 6 yılda İngiltere sınırlarını aşıp 5 ülkede toplam 11 şubesi ve 450 çalışanıyla dünyaya yayılan Türk markası, bugün günde 2000 ile 2500 kişiye tedavi uyguluyor.

Uyguladığı tedavi yöntemleriyle birçok başarı ödülü alan grubun kurucusu Huseyin Cinkir, İngiltere'de Yılın Girişimcisi Ödülü’ne layık görüldü.

Sağlık 6

YILDIZLAR KORONAVİRÜSÜN GELECEĞİNİ İNSANLARA SÖYLEMİŞTİ!

Koronavirüs herkesi olduğu kadar astrologları da yakından ilgilendiriyor. Pandemi sürecini yıldızlara göre yorumlayan Okült Astrolog Nazan Gönültaş, Çin’de ilk vakanın çıktığı tarihte yıldızların bunu insanoğluna söylediğini ancak bu durumun algılanamadığını ifade etti ve ekledi: “Mart 2023’e kadar koronavirüsün tam bir bitişinden bahsetmek zor. Virüsün gündemimizden yavaş yavaş kalkmasının ardından ise yepyeni gündemlerimiz olacak.”

Koronavirüs ve pandemi sürecini yorumlayan Okült Astrolog Nazan Gönültaş, Çin’de ortaya çıkan ilk vakayla birlikte pandemi sürecine kadar uzanan olaylar silsilesini astrolojik olarak ele aldı. 

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ilk vakanın olduğu tarihte su grubunda yoğun bir yerleşim olduğunu ifade eden Okült Astrolog Nazan Gönültaş, “Su grubunda olan bu yerleşim bu tetiğin asıl sebebi olarak karşımızda duruyor. İnsanların aslında burayı görememiş, gerekli önemi verememiş, algılayamamış olmaları anlamına geliyor.” şeklinde devam etti. Neptün’ün bulunduğu derecenin okült perspektiften bakıldığında da oldukça manidar olduğunu ifade eden Okült Astrolog Nazan Gönültaş, “Bu derece bizleri temas ettiği noktaya dair muhakkak uyarır. Neptün astrolojik tanımıyla ilk olarak sisli, puslu bir gezegen olarak adlandırılır. Fakat dokunduğu noktada sisin, pusun altında yatan gerçekliğe de özellikle önem vermemiz gerektiğinden bahseder. Virüsün duyurulduğu sırada Balık burcunda seyreden Neptün'ün, kurban bilincine girilmesine ve kurban bilincinin sürmesine sebebiyet verecek bir etkisi mevcut.” açıklamasında bulundu.