ŞANGHAY - Başbakan Yardımcısı Liu Yendong, ülkedeki ilgili merkezi ve yerel birimlerin H7N9 virüsüne yönelik "alarm" durumunda olması ve salgından korunma ve kontrol tedbirlerinin artırılması gerektiğini belirtti.

Özellikle Çin yeni yılı tatil trafiği süresince önlem ve tedbirlerin en üst seviyeye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Çin Başbakan Yardımcısı Liu, virüs bulaşan hastaların tedavi süresince "hassas, dikkatli ve sabırlı" olunması gerektiğinin altını çizdi.

Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu ise ülkedeki tüm hastaneler, salgın hastalıkları önleme ve kontrol birimleri, eğitim kurumları, anaokulları gibi yerlerde görev yapan yetkililere salgına karşı "erken önlem alınması" yönünde uyarıda bulundu.

Diğer yandan ülkenin doğusundaki Cıciang ve güneydeki Guangdong eyaletlerinde dün 3 kişiye daha H7N9 virüsü bulaştığının tespit edildiği aktarıldı. Cıciang eyaletinde ay başından bu yana 49 kişiye kuş gribi bulaştığı kaydedildi. Virüsün "insandan insana geçtiği yönünde bir bulguya rastlanmadığı" ifade edildi.

Ülkede ocak ayında Guangdong, Cıciang, Ciangsu ve Fucien eyaletleri ile Pekin ve Şanghay kentlerinde H7N9 vakalarına rastlandı.

Çin hayvan takvimine göre 31 Ocak'ta "at yılı"na girilecek ülkede Bahar Bayramı olarak adlandırılan tatil süresince birçok canlı kümes hayvanı pazarının kapalı kalacağı açıklandı.