MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Cerebral Palsy Türkiye İşbirliği Protokolü İmzaladı 

Maltepe Üniversitesi, toplumda engelli bireylerin sorunsuz bir şekilde yaşayabilmeleri ve sayılarının azalması için ülkemizde Cerebral Palsy konusunda geniş hizmet yelpazesine sahip tek kuruluş olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı- Cerebral Palsy Türkiye ile 12 Aralık Çarşamba günü iş birliği protokolü imzaladı. 

İSTANBUL /  Yusuf Tolga Ünker

Maltepe Üniversitesi ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerabral Palsy ile ilgili akademik çalışmalarını Maltepe Üniversitesi ile yürütecek.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Özel Eğitimden Sorumlu Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Dağseven Emecen, Temel Eğitim Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Handan Doğan, Cerebral Palsy Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. h.c. Dilek Sabancı, Yönetim Kurulu II. Başkanı Dr. iur Altan Edis, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Genel Direktör Nigar Evgin ve Vakfın yöneticilerinin katıldığı imza töreni gerçekleşti. 

Maltepe Üniversitesi’nde kurulacak “Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimi”nde (Academic Research Unit for Cerebral Palsy), engelli bireylerin sayısını azaltmak ve sosyal yaşama sorunsuz bir şekilde dâhil etmek için uluslararası platformlarda oluşturulacak iş birlikteliklerinde, bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak deneyimli araştırmacılar yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Engelli grupların kültürel, sosyal, ekonomik, tıbbi ve genetik açıdan incelenmesi, alınan sonuçların dünya istatistikleri ile karşılaştırılması, bu konudaki uluslararası çalışmalara katkı sağlanması planlanıyor. Bütün bu çalışmalar, antropolojik, filogenetik, otogenetik gelişmelerin ve en önemlisi toplumsal bir değer taşıyan epidemiyolojik araştırmaların temelini oluşturacak.

Maltepe Üniversitesi’nde kurulacak “Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimi” nde yapılacak araştırmalardan elde edilecek veriler ve sonuçlarıyla ülkemizin konuya ilişkin halk sağlığı, kamu sağlığı ve eğitim çalışmalarına katkı sağlaması ve sosyal politikalar oluşturulmasında yol gösterici olması hedefleniyor. 

“CEREBRAL PALSY’Lİ BİREYLERE HER ALANDA DESTEK”

Cerebral Palsy’li çocuk ve gençlerin geleceğine umut olmak ve onları topluma kazandırmak adına yapılan bu anlaşmayla, genetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, özel eğitim ve çocuk gelişimi, psikoloji ve nöropsikoloji, sosyal hizmet, hemşirelik ve gereksinim duyulan yeni disiplinlerin programlara eklenmesi sağlanarak Cerebral Palsy’lilere daha kapsamlı hizmet sunulacak.

Türkiye Spastik Çocuklar VakfıCerebral Palsy Türkiye Yönetim Kurulu II. Başkanı Altan Edis, “Ülkemizde her gün 16’dan fazla bebek Cerebral Palsy’li olarak dünyaya gözlerini açıyor. Sadece Türkiye’de her yıl 6.000’den fazla çocuk Cerebral Palsy tanısı alıyor. Dünyada 17 milyon Cerebral Palsy’li yaşıyor. Hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumların da eşlik edebildiği Cerebral Palsy’li her 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi bulunuyor. Cerebral Palsy’lilere ömür boyu bakım gerekiyor. Cerebral Pasly’li çocuklar için erken tanı son derece büyük önem taşıyor. Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimi’nde yapılacak çalışmaların Cerebral Palsy’lilere umut olacağı gibi Cerebral Palsy’nin önlenmesinde de önemli rol oynayacağına inanıyorum dedi.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, “Her yıl Türkiye’de binlerce bebek Cerebral Palsy tanısıyla doğuyor. Doğum esnasında sık karşılaşılan bir durum bu. İlk yaşlarda geçirilen enfeksiyon hastalıkları da etkili oluyor. Cerabral Palsy’nin cerrahi dışı tedavisi ön planda. Biz de Maltepe Üniversitesi olarak kurmuş olduğumuz Cerebral Palsy Akademik Araştırmalar Birimimizle bu alandaki araştırmalarımızı geliştireceğiz, öğretim üyelerimizi ve öğrencilerimizi teşvik edip Cerebral Palsy ile ilgili olarak toplumda farkındalık yaratmaya çalışacağız dedi.