Medical Park Fatih Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yard. Doç. Dr. Halil İbrahim Ural, çene eklemi hastalıkları (Temporomandibuler Eklem Bozuklukları) korunma ve tedavi yollarını anlattı.
Çene ekleminin boyunda omurgaya ve ağızda dişlere yakın olması nedeni ile, bu bölgelerdeki bozukluklar da çene eklemini kolayca etkileyerek şikayetlere neden olabilir. Normal bir kişi eklemini çiğneme, yutma, soluk alıp verme ve konuşma sırasında günde yaklaşık 2000 defa kullanır. Alt çenenin hareketleri, boyun ve çene kaslarının ortak hareketi ile oluşur. Alt çene kemiği aşağı, yukarı, öne ve yanlara doğru hareket edebilmektedir. Bu düzenin bozulması çene ekleminde oluşan veya oluşabilecek bir bozukluğun da habercisi olabilir. 
Çene eklemindeki ağrı sebepleri
En sık sebep olarak karşımıza sürekli dişleri sıkmak, diş gıcırdatma (Bruksizm) çıkmaktadır. Bunun yanısıra diğer önemli nedenler şöyle sıralanabilir. 
- Duruş bozuklukları (özellikle başın öne doğru eğik olduğu duruşlar)
- Çenenin kapanış bozuklukları ve dişlerdeki hastalıklar
- Tek taraflı çiğneme alışkanlığı
- Psikolojik sebepler
- Travmalar, soğuğa maruz kalmak, zorlanmalar (örneğin sert veya büyük bir lokma ısırmak). 
- Genel bağ dokusu gevşekliği, tırnak yeme, sakız çiğneme, devamlı ağızdan nefes alıp verme, çekirdek yeme, pipo içme, uzun süre telefonla konuşma, keman çalma vb gibi parafonksiyonel davranışlar tümör, infeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklar
Çene Eklemi Hastalıklarında Görülen Şikayetler 
Çene ekleminde görülen başlıca yakınmalar çene bölgesindeki kaslarda ve eklemde ağrı, hassasiyet, eklemden gelen çeşitli sesler, çene hareketlerinde kısıtlılık ve düzensizliktir. Bir başlık altında toplayacak olursak;
1- Kaslarda hassasiyet ve ağrılar
2- Çene hareketlerinde değişiklik ve kısıtlılık
3- Eklem sesleri
4- Ağızda kayma
5- Çiğneme düzeninin bozulması
6- Ağızı açamama
7- Sıkıntı, karamsarlık ve diğer psikoljik bozukluklar
8- Kulak çınlaması, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetler.
9- Kulak, boyun, dişler hatta burun ve göze doğru yayılan ağrılar
Çene Eklemi Hastalıklarında Tanı
Çene eklemi hastalıklarında en önemli teşhis yöntemi muayenedir. Gereğinde sadece Fizik Tedavi doktoru değil aynı zamanda Diş Hekimliği, Plastik Cerrahi hatta Psikiatrist değerlendirmleleri de gerekebilmektedir. İyi bir muayene sonucunda problem çok büyük oranda teşhis edilir. Ancak bunun yanında röntgen, MRI gibi radyolojik incelemelerinin de teşhiste önemini vurgulamak gerekir. 
Çene Eklemi Hastalıklarında Tedavi
Çeşitli tedavi yöntemleri bulunmakla birlikte bunların en önemlisi hastanın doktoru tarafından yeterli ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesidir. Çene eklemini doğru kullanmayı bilmek çoğu hastalıkların önüne geçer veya tedavisini kolaylaştırır. Bu nedenle bu hastalıklarda doktorun ve hastanın üzerine düşeni doğru yapması tedavinin büyük oranda başarılı olması sonucunu doğurur. Hasta eğitiminin yanısıra kullanılan yardımcı yöntemler de mevcuttur. Bunlarda bazıları şöyledir;
1-İlaç tedavisi
2-Fizik tedavi 
3-Soğuk tedavisi
4-Eklem içine injeksiyon
5-Psikoterapi
6-Splint 
7-Manipülasyon: 
8- Ev programı ve Egzersiz
Medical Park Fatih Hastanesi çene eklemi hastalıkları konusunda deneyimli kadrosu, gelişmiş görüntüleme teknikleri ile güvenli ve yüksek kaliteli hizmet sunmakta olup herkese sağlıklı günler diler.