Hazırlayan: Sumru Aydın

Rinoplasti Nedir?

Burnun cerrahi olarak yeniden şekillendirme (estetik) ameliyatıdır. Bu ameliyat Yardımıyla  burnunuzun boyutları azaltılabilir veya arttırılabilir, burun ucunuzun şekli değiştirilebilir,  burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arası açıyı değiştirilebilir,

burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir.

Son yıllarda ülkemizde sıklıkla yapılan bir ameliyat olan burun estetiği korkulu bir ameliyat olmaktan çıkmıştır.Yeni ameliyat teknikleri ile ameliyat süreleri kısalmış,morluklar ve şişlikler azalmış ve hastanede kalış süreleri minumuma inmiştir.

Burun Estetiğinin Güzellik Kaygılarının Haricinde Faydaları Nelerdir?

Burun estetiği aslında sadece estetik bir ameliyat olarak düşünülmemeli, burnun nefes alma fonksiyonuna yönelik bir düzeltmeyi de içermelidir. Burunda şekil bozukluğu şikâyeti olanlarda nefes alma sorunları da normalden sık görülmektedir. Bundan dolayı hem şekil

olarak güzel bir burun yapmak hem de fonksiyonel olarak nefes alabilen bir burun sonucuna ulaşmak amaçlanır. Burada cerrahın tecrübesi ve uyguladığı teknikler sonucu belirlemektedir.

Burun şekli düzeltilirken aynı zamanda burun içindeki kıkırdak eğrilikleri burun eti büyümeleri ve sinüzit problemleri de ameliyat edilebilir.

Ameliyat Öncesinde Nasıl Bir Hazırlık Yapıyorsunuz?

Ameliyat öncesi hasta mutlaka doktoruyla ayrıntılı bir şekilde görüşmeli ve beklentilerini, isteklerini doktoruyla paylaşmalıdır. Hekim ise hastasını sabırla dinlemeli,ayrıntılı muayene etmeli ve gerekirse görüntüleme istemelidir.Bunlar sonucunda hastanın burun yapısına göre

Yapılabilecekler hastaya anlatılmalı ve sonuç için ortak bir noktada buluşuluyorsa ameliyat için randevu alınmalıdır.

Ameliyat Ve Sonrası Hakkında Bilgi Verebilir Misiniz?

Burun estetik ameliyatları dünyada en çok yapılan estetik amaçlı ameliyatlardır. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır.  Ameliyat süresi 2-2,5 saati aşmamaktadır. Ancak özel durumlarda bu süre daha uzun olabilmektedir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eskiden uygulanan cerrahi tekniklere göre çok daha az oranda görülmektedir. Ameliyat sonrası genellikle korkulduğu gibi ağrılı geçmemektedir. Basit ağrı kesicilerle bu dönem oldukça rahat geçecektir. Aşırı sıcak olmayan bir mekanda baş hafif  yukarıda yada oturur durumda istirahat önerilir. Burun ameliyatlarından sonra her rastladığınız insan farklı yorumlar yapacaktır. Bu zevklerin değişik olması yanı sıra eski burnun iyi bilinmemesi ile ilgilidir. Burun ile ilgili yorumu bu konunun uzmanları bile ancak eski burunu göz önüne alarak yapabilmektedir. Zaman içinde burunda ilgili değişiklikleri hekimle birlikte takip etmek en uygun yol olacaktır.

Burun Estetiği Sonrası Neler Yapmalıyız? 

1-Burun üzerindeki alçı 7 gün arasında kalacaktır. Islanmaması gerekmektedir. Terleme ile bu alçının gevşeyeceğini düşünerek aşın sıcak yerlerde bulunmamanız gerekmektedir.

2-Dişleri ilk 10 gün çok dikkatli fırçalamak gerekmektedir. Özellikle ön dişleri fırçalarken dikkat etmek gerekecektir.Fırçanın yumuşak olması önemlidir.

3-Ameliyat sonrası aşırı fiziksel aktiviteden uzak durmak gerekmeketedir. Burundaki sargılar kalkıncaya kadar banyo yapılmamasıve buharlı ortamda bulunulmaması ve bir hafta boyunca aşırı yüz hareketleri ve gülmekten kaçınılması gerekir.

4-Ameliyatı takip eden 20 gün boyunca boğazlı kazak veya dar boyunlu giysiler giyilmemesi, yüze ve buruna 3 hafta süreyle sert bir şekilde dokunulmaması,operasyonu takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durulması uygundur.Aşırı sıcak burunda şişmeye neden olacaktır.

5-Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilmektedir. Eski ameliyat tekniklerine göre bu duruma çok daha az oranda rastlanmaktadır. Bu şişlikler 1-2 hafta içinde geçecektir.

6-Doktorun verdiği ilaçlar dışında ilaç kullanılmamalıdır.

7-Ameliyat sonrası 5 gün kontak lens takılmaması.12 hafta boyunca her türlü gözlük

kullanılmaması daha sonraki dönemde hafif bir çerçeve kullanılması gerekir.

8-Ameliyat sonrası 1. Ayda hafif sporlara başlanabilir(yürüyüş,kardiyo egzersileri). Ağır

sporlar için en az 3 ay beklenmelidir.Yüze darbe ihtimalinin olduğu sporlarda 6 ay dikkatli

olmak gerekirse koruyucu maske kullanmak uygun olacaktır.

9-Burun açıldıktan sonra burun cildini sıvı sabun veya özel losyonlarla temizlenmelidir.

Bantlar alındıktan sonra makyaj yapılabilir.

10-Ameliyat sonrası burnun tam şeklini alması 6 ila 1 sene sürebilmekte ve cilt yapısına göre

değişmektedir. Bu süre zarfında sabırlı olunması gerekir.

11- Hastalar unutmamalıdır ki estetik sonrası yeniden ameliyat olma riski vardır. Bu oran

dünyada %10-15 ‘dir. Genellikle ikinci ameliyatlar daha küçük müdahaleler tarzında

olmaktadır.