Gribe yakalanma riskini azalttığı bilinen boza soğuk algınlığı gibi hastalıklar sonucu meydana gelen yorgunluğun giderilmesine de yardımcı oluyor.

Boza'nın faydaları tabi sadece bunlarla sınırlı değil mide yanmasını azaltır ve mideyi güçlendirir. Laktik asit içerir ve  sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Bağırsak florasının sağlıklı olmasını sağlayan boza hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

Protein açısından da zengin olan boza, mayalanma sırasında açığa çıkan laktik asitte içerir. Şeker içeren bozanın karbonhidrat içeriği de fazladır.

Hamileler ve sporcular için faydalı bir içecektir

Sporcular için tavsiye edilen boza, B vitamini açısından zengindir ,zihninizi dinlendirir,  sinirleri sakinleştirici etkisi vardır. Kış aylarında sıkça tüketilen bozanın öksürüğü azalttığı da bilinir. Bademciklerdeki enfeksiyonun azalmasını sağlaması ve öksürüğü kesmesi de bozanın faydaları arasında sayılabilir.

Boza'nın anne sütünü artırıcı etkisi de vardır. Hatta yapılan bazı araştırmalar Boza'nın kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını da ortaya çıkarmıştır.

Boza'nın  ayrıca çocukların gelişimine katkısıda vardır ve tabiki kilo aldırıcı etkisi de bulunur.

Boza genellilkle üzerine leblebi ve tarçın eklenerek tüketilir. Hafif ekşimsi bir tadı olan boza, genellikle darıdan yapılabilir, ayrıca arpa, buğdaydan da yapılır.

Çabuk bozulmasını engellemek için cam şişede olması ve buzdolabında saklanması gerekir.