Botoks Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen saflaştırılmış ve seyreltilmiş toksindir. 8 farklı tipi vardır. Her tipi birbirinden farklı olmakla birlikte tip A ilk izole hale gelen ve sinir kas bileşkesi düzensizliklerin tedavisinde ilk kullanılanıdır. Medical Park Fatih Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Altıntaş botoks ile ilgili bilgiler verdi.
Botoks için bakteri tarafından üretilen doğal saflaştırılmış bir protein tanımlaması daha anlaşılır olacaktır. 
Etkisi doza bağımlıdır, yani çok yüksek dozlarda zehir etkisi vardır. Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Örneğin alnınızı çok kırıştırıyorsanız bu uygulama sonrası kırıştıramazssınız. Burada çekinilen konu maske yüz , tepkisiz yüz ifadesi ne sahip olmaktır. Mimikler kaybolmaz , mimiklerle daha da belirginleşen kırışıklıklar kaybolur. Uygun ellerde ve uygun dozlarda bu korkuların yersiz olduğunu söylemek isteriz. 
Kozmetik en çok kullanıldığı sahadır, özellikle alındaki kırışıklıklar, göz çevresindeki kaz ayağı denilen bölgedeki kırışıklıklar, dudak etrafındaki özellikle sigara içimine bağlı çizgilenmelere, boyundaki belli seviyedeki kırışıklıklara uygulanabilmekle birlikte bunun dışında bir çok tıbbi alanda kullanılmaktadır.
•Ağrılı patolojiler
- Başağrısı
- Gerilim tipi baş ağrıları
MİGREN
- Kluster başağrısı
- Kronik bel ağrısı
- Myofasyal ağrı
- Fibromyalji
- Tenisçi dirseği
• Bezlerin aşırı sekresyonu ile birlikte olan durumlar
- Aşırı terleme (Hiperhidrozis)
- Koltuk altı (Aksiller)
- Avuç içleri (Palmar)
- Gevşeme sorunlu kas kasılma rahatsızlıkları (Spasmodik Distoni)
- Aşırı tükrük salınması(Siyalore)
- Aşırı allerjik burun akıntısı (İntrinsik rinit)
• Kas kasılmaları aşırı ya da düzenli olmayan çalışması ile oluşan durumlar
- Diş gıcırdatma (Bruksizm)
- Kabızlığa bağlı makattaki çatlaklar (Anal fissür)
- Bir takım cinsel problemler (Vaginismus … )
- İdrar yollarındaki kasılma problemleri 
- Safra kesesi kasılma problemleri
- Yemek borusu gibi sindirim sistemindeki kasılma problemleri
Kimler yaptıramaz; Daha önce inme-felç geçirmiş olanlar, kronik sinir sistemi hastalıkları olanlar, yüz asimetrisi olanlar, aspirin kullananlar, bazı  antibiyotik kullananlar, göz kapağı düşüklüğü olanlar, kas-sinir kavşağına etkili ilaç kullananlar, gebelik, emzirme dönemleri, uygulanacak cilt bölgesinin enfeksiyonu durumlarında BOTOKS uygulaması sakıncalı olabilir.
Enjeksiyondan hemen sonra birkaç saat boyunca Botox uygulanan kasları çalıştırın , 2-5 saat belinizden itibaren bükülmeyin  ve yerden birşey almayın uygulanan bölgelere masaj yapmayın , 2-5 saat uzanmayın 2-5 saat ağır aktivite ve egzersiz  yapamayın, havuza ve saunaya gitmeyin.
Botoks uygulaması sonrası 2-4 günde  etki başlar 4.haftada maksimum etkinlik oluşur 4-6 ay arasında kas gücünün geri dönüşü olur.
Yan etkileri: nadiren de olsa kızarıklık, şişlik, morarma,uyuşukluk,hissizlik, göz kapağı düşüklüğü, kas ağrısı, yutma güçlüğü, ağrılı yutma, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kaş düşüklüğü, çift görme, konuşma bozukluğu, göz yaşı azalması, Yüksek dozlar da düşük oranlarda Allerji yapabilme ihtimali vardır.
Yüz de kozmetik amaçlı sıklıkla üst yüz bölgesi tercih edilmektedir. uygulama öncesi lokal anestezik kremler, soğuk uygulama kullanılmaktadır. Bu işlem için üretilmiş özel iğneleri sayesinde işlem sırasında ağrı duyulmamaktadır. Muaynehane şartlarında rahatlıkla yapılabilmektedir.Ortalama 20 dk süren bir işlemdir, daha fazla kadınların talebi olmasına karşın erkekler tarafından da azımsanmayacak kadar yaptırılmaktadır. Belli seviyede ki kırışıklıklar (çok derin olmayan) açısından alın germe kaş kaldırma gibi cerrahi işlemlerin alternatifi olmuştur. Derin kırışıklıklarda dolgularla kombine uygulanabilir.
Dünyada ve ülkemizde  20 seneye yaklaşık sürede güvenle kullanılmaktadır.