KOCAELİ - KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Elektro Optik Sistem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Demir,böbrek taşının analizini yapmaya yönelik ''lazer etkileşimli plazma spektroskopi yöntemi'' için Kocaeli Üniversitesi'nde doktora tez çalışması başlatıldığını belirtti. 

Demir, ''Bu tez çalışmasıyla birlikte, Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nda optik ve lazer teknolojilerine yönelik faaliyet alanlarına sahip olan BEAM Ar-Ge Lazer ve Optik Teknolojileri Limited Şirketi ve ABD'nin Silikon Vadisi'nde yer alan Applied Spectra şirketi, Lawrence-Berkeley Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'ndeki araştırmacılarla birlikte böbrek taşlarını analize etmeye yönelik teknolojik bir yeni ürün geliştirme çalışması 2011 Eylül ayında başladı'' diye konuştu.
Projedeki amacın, böbrek taşlarının içerisindeki elementlerin niteliğini bilmek ve bu işlemi gerçekleştirirken yeni bir teknolojik ürün olarak lazer etkileşimli plazma spektroskopi yöntemini kullanmak olduğunu kaydeden Demir, ''Böbrek taşları daha önceden XRD cihazları ile analiz ediliyordu. XRD yöntemiyle uzun süre numune hazırlığı gerekiyordu ve yeterli miktarda böbrek taşına ihtiyaç vardı. Bu teknik sayesinde daha hızlı ve numune hazırlığı gerektirmeden az miktarda böbrek taşı ile analiz imkanı sağlanmaktadır. Bu projenin amacı, böbrek taşlarını lazer teknolojileriyle analiz etmek ve doktorların
böbrek hastalıklarında daha kolay teşhis ve tedavi yapmalarını sağlamaktır'' ifadesini kullandı.