ANKARA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi ve İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Aşık,yaptığı açıklamada, Algoloji uzmanlığının Türkiye'de yeni bir alan olduğunu ifade ederek, ağrının kişinin yaşam kalitesini bozan en önemli etkenlerden olduğunu, kronik ağrının hayat kalitesini bozan etkisinin kanser ve kalp yetmezliği ile benzer boyutta olduğunu söyledi.
Bel ve boyun ameliyatı yapılan hastalarda bu girişimsel metotlar uygulandıktan sonra halen ağrılar devam ediyorsa ''son durak'' adı  verilen ''Spinal Kord Stimulatörü'' tekniğine başvurduklarını vurgulayan Aşık, ''Tüm tedavi seçeneklerini uygulandıktan sonra bu tekniğe başvuruyoruz. Omurilik zarının üzerine incecik bir tel (elektrod) ve bir pil yerleştiriyoruz. Bu pil de kalp pili gibi sürekli devreye giriyor ve omuriliğine minik minik elektrik veriyor. Bu durumda hastaların bel ve bacak ağrıları ortadan kalkıyor'' diye konuştu.
Bu hastalar arasında yer alan orta yaştaki bir imamın, bel fıtığı nedeniyle iki kez bel cerrahisi geçirdiğini anlatan Aşık, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hasta ameliyat olmasına rağmen inatçı bel ve bacak ağrısı devam ediyordu. Yapılan tüm tedavilere yanıt vermeyince Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Konsey kararı ile omurilik üzerine 'Spinal Kord Stimülatörü' takılmasına karar verildi. Ve hastaya bu işlemi uyguladık. İşlem öncesi ağrı nedeniyle rüku ve secdeye gelemeyen imam, işlem sonrası yüzde 80 oranında ağrıları düzelerek mesleğine geri döndü''