ANTALYA 

Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer, bazı bitkisel ürünlerin böbrekte ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini belirterek, "Bizim, 'başım ağrıyor' diye aktardan aldığımız herhangi bir ot, 3 gün sonra kalpte ritm bozuklukları, böbrek ve karaciğer yetmezliği yapabilir" dedi.

Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böbreklerin iyi korunması için farkındalığın çok önemli olduğunu söyledi.

"Böbrek hastalığı riskim var mı?" diye herkesin kendine sorması gerektiğini anlatan Sezer, herkesin iki yılda bir kan basıncı ölçümlerini takip etmesinin önemli olduğunu belirtti.

Sezer, kan basıncı yüksek olanlar, şeker hastaları, kalp krizi geçirmişler, kilolu kişiler, ailelerinde böbrek hastası olanlar, böbrek taşı düşürmüşler veya prostat hastalığı olan kişilerin mutlaka böbrek fonksiyon testlerini yaptırması gerektiğini vurguladı.

"Bilmediğimiz maddeye 'ilaç' diye sarılmamamız lazım" 

Vatandaşların tansiyon düşürücü ve idrar sökücü olduğuna inandığı bazı bitkisel ürünleri denediğini anlatan Sezer, özellikle böbrek taşı olan hastaların bu ürünleri aldığı zaman "idrarım arttı ve taşı düşürdüm" diye düşünerek, o ilacı kullanmaya devam ettiğini söyledi.

Sezer,"Bitkisel ürünler, böbrekte ciddi alerjik reaksiyona neden olabiliyor. 'Akut böbrek yetmezliği' dediğimiz, diyalize kadar giden hayati önemi haiz bir tabloya sebep oluyor. Bilmediğimiz herhangi bir maddeye 'ilaç' diye sarılmamamız lazım" dedi.