KONYA - Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada en yaygın 50 hastalık sıralamasında baş ağrılarının birinci sırada, diğer nörolojik hastalıkların da ilk 20'de yer aldığını bildirdi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevini de sürdüren Öztürk,  nörolojik hastalıkların, yaşlılıkla paralel artış gösterdiğini ve halk sağlığını ciddi düzeyde etkilediğini belirtti.

"Dünyada en yaygın 50 hastalık sıralamasında baş ağrıları birinci sırada yer alırken, diğer nörolojik hastalıklar da ilk 20'de yer almaktadır" diyen Prof. Dr. Öztürk, şunları kaydetti:

"Nörolojik hastalıkların yıllık maliyeti Avrupa'da 2010 yılında 798 milyar avro olarak hesaplanmıştır. Türkiye'de inme hastaları için bir yılda hastanelere ödenen para 230 milyon lira civarındadır. Bu masrafa hastane sonrası rehabilitasyon masrafı, ilaç masrafı, kişinin iş gücü kaybı, hastaya bakanın iş gücü kaybı gibi maliyetler de eklendiğinde, 230 milyonluk maliyet onlarca kat artmaktadır. Türkiye'de toplam sağlık harcamalarının yüzde 20'si beyin hastaları için harcanmaktadır. Nörolojik hastalıkların oluşturduğu hastalık yükü oranlarına baktığımızda ilk sırayı beyin damar hastalıklarının aldığını görmekteyiz. Bu hastalık grubunu, demans, parkinson, baş ağrıları, epilepsiler, kas-sinir hastalıkları ve diğer toksik ve metabolik hastalıklar izlemektedir."