ANKARA - Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, Dünya Yürüyüş Günü ile ilgili olarak, "Dünya Yürüyüş Günü, tatile denk geldiği için 13 Ekim'de Bakanlar Kurulumuz bir yürüyüş yapacak. Başbakanımızın başkanlığında Meclise yakın bir yerde yürüyüş yapacağız, arkasından Bakanlar Kuruluna geçecekler" dedi.

Bera Otelde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi işbirliği çerçevesinde hazırlanan ve ülke raporunun açıklanacağı "Bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik daha iyi sonuçlar için sağlık sistemi zorlukları ve fırsatları" konulu toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası raporun sonucuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Özkan, Türkiye'de ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde raporun yol gösterici olacağını söyledi.

Özkan, ülkede nüfusun giderek yaşlandığını ve bu yüzden kronik hastalıklarla karşılaşma sıklığının da artacağına işaret etti.

Kronik hastalıklardan korunmak, kaliteli ve sağlıklı yaşamak için belli şeyler yapılacağını belirten Özkan, "İlk olarak risk faktörleriyle savaşacağız. Fiziksel aktivite yapma konusunda toplumumuzun farkındalığını artıracağız ve fiziksel aktif olarak yaşayan bireyler olmaya çalışacağız" ifadesini kullandı. 

Sağlık Bakanlığı olarak her ayın son pazar gününde sağlık yürüyüşlerinin yapıldığını hatırlatan Özkan, yürüyüşlerin bundan sonra her hafta pazar günü yapılacağını ve yürüyüşe diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da katkı vereceğini kaydetti.

"Mevzuat hazırlığına da başladık"

Bütün bunların yapılabilmesi için Türkiye'de sağlık alanında çok sektörlü çalışılması gerektiğinin altını çizen Özkan, "Birçok bakanlığın olacağı bir yapılanmanın olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığının geliştirdiği 'çok sektörlü sağlık sorumluluğu projesini' Başbakanımıza sunduk ve olur aldık. Bundan sonra da hayata geçirilmesi için mevzuat hazırlığına da başladık" diye konuştu.

Özkan, yakın zamanda gıda sektörüyle de bir çalıştay hazırlayacakları bilgisini verdi.

Şu anda 3 bin 500 nüfusa bir aile hekimi düştüğünü, her 2 bin nüfusa bir aile hekimi düşmesini planladıklarını da bildiren Özkan, "Aile hekimleri kendine kayıtlı bilgileri sistemden takip ediyorlar. Aile hekimleriyle görüşmelerimizde, koruyucu hizmetlerin çok daha önemli olduğunu ifade ediyorlar. Aşılama yüzdelerinde çok iyi gidiyoruz, bebek-çocuk izlemlerinde de çok iyi gidiyoruz. Biz, el birliğiyle fedakarlık içindeyiz" dedi. 

Özkan, aile hekimlerinin mekanlarında da sıkıntı yaşadıklarına değinerek, bazen belediyelerin kira almadan verdiği aile sağlığı merkezleriyle ya da kamudan alınanlarla toplumda, hekime güvenilirliği daha da yükseltmeye çalışacaklarını anlattı.

"13 Ekim'de Bakanlar Kurulumuz yürüyüş yapacak"

Bir gazetecinin "Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu ziyaret ettiğinde 'Bakanlar Kurulu olarak yürüyeceğiz' dedi. İleride Davutoğlu'nun katılacağı bu yürüyüş için bir planlama yapıldı mı?" sorusu üzerine Özkan, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımıza Sağlık Bakanlığı olarak brifing verdik. Sayın Başbakanımız, hem çok sektörlü sağlık sorumluluğunu hem de obezite ile mücadele programlarını destekleyeceğini ifade etti ve 'Her zaman yanınızdayım' dedi. 3 Ekim 'Dünya Yürüyüş Günü', tatile denk geldiği için 13 Ekim'de Bakanlar Kurulu bir yürüyüş yapalım, farkındalığa katkımız olsun' dedi. Bunun organizasyonunu biz yapacağız. 13 Ekim'de Bakanlar Kurulumuz bir yürüyüş yapacaklar. Başbakanımızın başkanlığında Meclise yakın bir yerde yürüyüş yapacağız, arkasından Bakanlar Kurulu'na geçecekler."

Özkan, daha sonraki hafta ise illerdeki bürokratlarla sağlık yürüyüşlerinin yapılacağını, farkındalık yaratmak için farklı hedef grupları ile yürüyüşlerinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.