SUMRU AYDIN

Bademcik hastalığı nedir? 

Bademcik hastalığının mevsimi yoktur diyebiliriz. Kışın soğuktan, yazın ise dondurma gibi tüketilen soğuk yiyecekelerden meydana gelebilir. Özellikle hava sıcaklığının sürekli değiştiği bu günlerde dikkatli olmak gerekir. Bunun da öncesinde kişinin genetiği, yani anne ve babasından getirdiği özellikler çok önemlidir. Şöyle ki;  yaz- kış dondurma yiyen ve hiç  şikayeti olmayan bir kişi ile bir kez  dondurma yese bile bademcik şikayetleri meydana gelen iki hastanın temel farkları:  bağışıklık sistemi başta olmak üzere burun içindeki anatomik bozukluklar, eğrilikler ya da sinüzit nedeniyle burundan nefes alamama ya da reflü gibi sorunlardır. Bu durumda bademcikler bahane arıyor da diyebiliriz. Bunun için öncelikle bademcik problemlerine yol açan hastalıkların tedavi edilmesi ve bağışıklık sisteminin disiplinli beslenmeyle güçlendirmek gerekir. Bunun haricinde çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecekleri tüketmekten uzak durmalısınız. 

Bademcik problemleri nasıl artar?

Yaşamız  için hayati değere sahip olan oksijeni  sağlayan organımız olan burnumuz, ağız solunumundan farklı olarak dışarıdan alınan havanın burada ısıtılıp, nemlendirip mikrobik açıdan daha steril hale getirir. Bu yüzden burnumuzdan nefes almak sağlık için çok önemlidir.  Bademcik problemlerinin daha çok artmasının nedenlerinden biri de ağızdan alınan nefes ya da reflü şikayeti olabilir. Özellikle uykuda burun solunumunda  problem  yaşayan insanlar ağızdan nefes aldıkları için bademcik problemlerinin artmasına neden olurlar.”

Hastalar hangi şikayetlerle size başvuruyorlar?

Hastaları hekime başvurmaya sevkeden en önemli şikayetler; boğaz ağrısı, yutma zorluğu, ateş, ağrılı olan boyunda şişlik varlığıdır. Bunların yanında halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık, ve özellikle çocuk yaş gurubunda gıda alımını ve nefes almakta zorluk yaratabilen boğazda şişlik yine hastaların sık şikayetleri arasında sayılabilir. Klinik bulgulara bakarak enfeksiyonun etkeni hakkında fikir sahibi olabiliriz. Örneğin; viral ajanların neden olduğu tabloda hafif boğaz ağrısı, çok yükselmeyen ateş sözkonusu iken AGBHS’nin  neden olduğu bir enfeksiyonda tablo çok daha ağırdır. Hastalık genellikle hafif kırgınlık şeklinde başlar, bunu boğaz ağrısı, yutma zorluğu va ateş takip eder. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde genel durum bozukluğu yapabilecek boyuta varan formalara dönüş görülebilmektedir. 

Ayrıcı tanı ve tedavi yöntemleri

Hastalığın tanısı genellikle şikayetlerin dinlenmesini takiben yapılan muayene ile konulur. Muayenede tek taraflı olabilen ancak genellikle her iki bademcikde de yaygın hiperemi ve hipertrofi sık görülen bulgulardır. Hastalığın tanısında önemli bir husus ise boğaz kültürü yapmaktır. Tedavinin bir diğer ayağını teşkil eden cerrahi ise tonsillektomidir. Bu yöntemin endikasyonlarını elektif ve mutlak endikasyonlar olarak iki gurup halinde inceleyebilirizHastanın cerrahi tedavi öncesinde özellikle kan hastalıkları açısından titizlikle incelenmesi ameliyat risklerinin minimuma indirilmesi açısından son derece önemlidir. Cerrahi tedavi ancak medikal tedaviyle yeterli cevap alınamamış hastalarda gündeme gelen bir tedavi biçimidir.