ANKARA

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM'de kabul edilen sezaryenle ilgili düzenlemeye ilişkin, ''Herkesin kafasında algı olarak 'sezaryen çok normal, hatta normal doğumdan da iyiymiş' gibi bir algı maalesef oluşturuldu. Şimdi bu algıyı değiştiriyoruz, kanun da buna çok yarayacak'' diye konuştu.
Bakan Akdağ, Beştepe koşu parkurunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Sezaryen oranlarının düşürülmesine yönelik çalışmaların henüz netleşmediğini, ama bununla ilgili öngörüşmeler yaptıklarını bildiren Akdağ, şöyle konuştu:
''Biz meseleyi başından beri bir yasaklama meselesi gibi ele almıyoruz, böyle de almadık. Bu toplu bir program. Bir taraftan insanlar istedikleri zaman güvenli bir biçimde buna ulaşabilsinler ama bu çok nadirleşsin istiyoruz. Bunun için bir çok tedbir alacağız. Normal doğumun özendirilmesi, normal doğuma, özellikle ilk doğumlara daha fazla ödeme yapılması, bizim Sağlık Bakanlığı hastaneleri için söylüyorum, performansın artırılması gibi bir dizi tedbir olabilecek.''

İki seçeneğiniz var denmeyecek
''Bu yasadan sonra artık isteyen sezaryenle doğum yapamayacak mı?'' sorusuna Akdağ, ''Aslında biraz tersinden almak lazım. Doktor hamileye 'iki seçeneğiniz var, normal mi yoksa sezaryen mi istersiniz' diye soramayacak. Zaten ihtiyaç varsa sezaryen yapacak, ister acil olsun, isterse daha önceden karar verilmiş tıbbi gereklilik olsun. Biz kadının doğum korkusunu bile bir ihtiyaç, tıbbi gereklilik olarak görüyoruz. Kadını iyi bilgilendirmek şartıyla'' diye yanıt verdi.

Obeziteyle mücadele
Obeziteyle mücadele kampanyasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Akdağ, olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, kadınlarda şişmanlık oranının daha yüksek olduğunu söyledi. Akdağ, ''Kadınlarımızın şu ikindi günleri, ikindilerde gün yapıyor kadınlar. Bütün Türk kadınlarına sesleniyorum, bu günlerde birbirinize sebze ağırlıklı ikramlarda bulunalım kalorisi düşük içecekler, yiyeceklerle ikram yapalım. Yaşam biçimini değiştirmek gerekiyor. Biz farkındalık oluşturacağız'' dedi.