ANKARA  - ABD'de kemik iliği nakli yapılan 2 HIV taşıyıcısında, ilacı bırakmalarından sonra bile virüs izine rastlanmadı.

Boston'da bulunan Brigham and Women's Hastanesi'ndeki doktorlar, nakil sayesinde HIV ilacı (antiretroviral) almadan  haftalarca yaşamlarını sürdürebildiklerini belirtti.

Doktorlardan Timothy Henrich, "Hastaların durumunun çok iyi olduğunu ancak bunun iyileştikleri anlamına gelmediğini" vurguladı.

Henrich, "Virüsün bir hafta ya da 6 ay içinde tekrar ortaya çıkabileceğini, ne olup biteceğini zamanın göstereceğini" ifade etti.

Kan kanseri tedavisi için, yaklaşık 30 yıldır HIV ile yaşayan hastalardan birine 2, diğerine 5 yıl önce kemik iliği nakli yapıldığı, daha sonra vücutlarındaki virüsün kaybolduğu açıklandı.

Bu ilk aşamayı geçen yıl Washington'da düzenlenen AIDS konulu uluslararası konferansta açıkladıklarını hatırlatan Henrich ancak o dönemde hastaların antiretroviral kulandığını kaydetti.

Bu kez ise  biri 15, diğeri 7 hafta önce ilacı bırakan, isimleri açıklanmayan erkek hastalarda HIV izine rastlanmadığı vurgulandı.