ERZURUM

Türkiye'de, kök hücre nakli için 2013 yılında kurulan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK), bir yıl içerisinde ilik bağışçısı olacak yaklaşık 100 bin kişiden kan örneği aldı.

Doğu Anadolu Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Abdullah Üzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Türk Kızılayı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

TÜRKÖK projesiyle toplanan kök hücrelerle, Türkiye ve dünyanın herhangi bir yerinde nakil bekleyen hastalar tedavi edilebileceğine değinen Üzer, "Projemiz kapsamında aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin kişiden kök hücre için kan örneği alındı. Bu 100 bin kök hücre içinde de 200 kişinin örnekleri, kök hücre nakli bekleyen kanser hastalarına uyum sağladı" dedi.

200 kanser hastasına umut ışığı

Üzer, bu 100 bin kök hücre içinde de 200 kişinin örnekleri, kök hücre nakli bekleyen kanser hastalarına uyum sağladığını belirtirken, 18-50 yaş arası en az 50 kilogram ağırlığındaki her sağlıklı kişinin kök hücre bağışı yaparak kanser hastalarının umuduna ortak ifade etti.