Merhabalar sevgili dostlar,

Her ne kadar Saç Tava Diyarbakır ile anılsa da, ülkemizin bir çok bölgesinde çok sevilerek tüketilen bir yemektir.

Diyarbakır soğansız olarak hazırlasa da bir çok yöremiz aksine soğanı ve sarımsağını bol tutar ve acı yemekleri sevenler için de, kırmızı biberin en yakıştığı et yemekleri içindedir.

Özellikle de kalabalık sofralar için tercih edilen yemektir. Bereketli ve lezzetli oluşu, yanında bir pilav ve yeşil salata ile öğünü kurtarır.

Yaz mevsimin de piknikçilerin de ateş üzerine koydukları saç'ın, el birliği ile doğranan sebzelerin, mis gibi yayılan kokusu ile iştah açan ve taze ekmeği bandırarak yediğimiz yemekler içindedir.

Gelin bu hafta bu lezzetli yemeğe yer verelim ve hep birlikte pişirelim.

Hepinize kolay gelsin.

• MALZEMELER:

• 500 gr dana yada kuzu kuşbaşı

• 2 ad kuru soğan

• 4 ad çarliston biber + 1 ad kapya biber

• 4 ad domates +4 yemek kaşığı domates püresi

• 6 diş sarımsak

• 1 çay bardağı zeytinyağ

• 1 çay bardağı su

• Tuz + Kırmızı biber

• HAZIRLANMASI:

• Saç tavanızı orta ateşe alın ve zeytinyağ ekleyerek kızdırın.

• Etlerinizi ekleyerek kavurmaya başlayın.

• Etler kavrulurken, kuru soğanları ve sarımsakları  küçük doğrayın.

• Biberleri ince halkalar halinde doğrayın.

• Domateslerin kabuklarını soyarak küpler halinde doğrayın.

• Etleriniz önce biraz su bırakacak ve kavruldukça suyunu çekerek yağına kalacaktır.

• Bu aşamada doğradığınız soğanları ilave ederek birlikte kavurmaya devam edin.

• Soğanlar da yumuşak kıvam alınca biberleri ilave ederek 5 dakika da birlikte kavurun.

• En son sarımsak ve domatesleri,domates püresini ilave edin.

• Tuzunu ,kırmızı biberini ve eğer etiniz dana etiyse 1 çay bardağı su ilavesi ile üzerine bir kapak kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.

• Eğer tercihiniz kuzu etiyse devamlı karıştırarak kısık ateşte pişirmeniz yeterli olacaktır.

• Ara ara karıştırın ve suyunu tamamen çekip yağına kaldığında ''saç tava''nız servise hazırdır.

• Arzuya göre üzerine kekik serpebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..